Dilluns, 29 de Juliol de 2024

L'ANC commemorarà la Catalunya Nord i farà reivindicacions arreu del territori per l'1-O

28 de Setembre de 2021, per
  • Desenes de milers de persones omplen de gom a gom la Vila Laietana en la primera gran manifestació independentista des de l’esclat de la pandèmia

    Adrià Costa

Un acte polític a la Catalunya Nord, reivindicacions per tot el territori i un concert a Figueres. Aquests seran els pals de paller de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per commemorar el quart aniversari del referèndum de l'1-O. En una roda de premsa, la presidenta de l'entitat Elisenda Paluzie ha concretat que se celebraran entre el dia 1 i el 3 d'octubre.

L'acte polític de l'1-O se celebrarà a l'Illa (Rosselló), des d'on es reivindicarà el paper que va tenir la Catalunya Nord amb les urnes i comptarà amb parlaments de representants de l'ANC, Òmnium i l'AMI. El mateix divendres al vespre hi haurà altres actes territorials a Lleida, Sabadell, Sant Joan de Vilatorrada, Roquetes, Dosrius, Reus i Sant Cebrià de Vallalta.

Paluzie ha explicat que l'ANC planteja aquest any amb una "doble manifestació", primer per la Diada i ara per l'1-O. "Posar en valor la victòria democràtica davant l'Estat l'1-O de 2017", ha destacat. La presidenta de l'ANC ha indicat que les manifestacions que proposen per l'1-O tenen una "naturalesa diferent" a la de la Diada perquè consisteixen en "molts actes descentralitzats" arreu del país i els Països Catalans.

El dissabte, 2 d'octubre, l'ANC conjuntament amb altres entitats impulsen una conferència nacional antidepressiva a la Universitat de Girona. Es tracta d'una jornada on s'abordarà a través de taules rodones el paper en la defensa jurídica, el paper dels familiars o la resposta organitzada davant la repressió.

Marxes organitzades per tot el territori


Al marge d'aquesta conferència antirepressiva, el mateix dissabte hi haurà diverses marxes organitzades per les territorials de l'ANC. La primera, de 27 quilòmetres, sortirà a les 6 del matí de la parada de l'Àngel a Fraga (Franja de Ponent) i anirà fins a Lleida passant per Alcarràs.

La segona, de 14 quilòmetres, arrencarà a les 8 del matí des del Pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès), Sarrià de Ter, Girona, Vilablareix per arribar a Aiguaviva. Finalment, a les 14h, arrencarà la darrera marxa de 21 quilòmetres que començarà a la plaça Parroquial de Vinaròs (País Valencià), Alcanar fins a Sant Carles de la Ràpita.

Diumenge 3 d'octubre, l'ANC participarà de l'acte polític que impulsarà la Plataforma 3 d'Octubre a la plaça Cinc d'Oros de Barcelona. Prèviament, les territorials de l'ANC han convocat una manifestació prèvia a la plaça de Francesc Macià que acabarà amb l'inici de l'acte.

Durant la roda de premsa, Paluzie ha explicat que la ciutadania no s'ha d'inscriure per participar de les marxes. En canvi, si que ho ha de fer, per poder assistir a la resta d'activitats com ara els concerts. També ha recordat que s'han impulsat diferents autobusos per assistir als actes.

No hi assistirà Puigdemont


El president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, no assistirà de manera presencial a cap dels actes que se celebraran de l'1 al 3 d'octubre perquè haurà de declarar davant la justícia italiana el següent dilluns, a Sardenya. Paluzie explica que hi ha "problemes de logística".

Tot i això, Puigdemont oferirà una intervenció en vídeo en l'acte polític de divendres a l'Illa. La presidenta de l'entitat ha explicat que hi haurà un espai reservat pels consellers que van formar part del Govern de l'1-O i representants dels partits polítics. Encara, però, no tenen confirmada cap assistència.
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges