Divendres, 22 de Novembre de 2024

Visitar el nou Museu del Port: una experiència íntima, personal i constructiva

03 d'Octubre de 2021, per
  • Una imatge del Museu del Port

    Port Tarragona

L’ofici de mariner i el mar han estat, de sempre, grans proveïdors d’elements patrimonials. Llàstima que, avui dia, molt d’aquests objectes del portuari català s’han perdut. Ens queden, per sort, els museus marítims, amb l’objectiu de mantenir viva la memòria del mar i de les seves instal·lacions. És el cas, i amb una gran tasca i responsabilitat, del Museu del Port de Tarragona.

20 anys després de la seva inauguració, ara aquest antic magatzem canvia de forma notòria el seu aspecte amb una intervenció respectuosa amb la construcció original i mantenint el sentit original d’element patrimonial. Les noves instal·lacions del museu es van convertir en una realitat el passat juliol de 2021. El nou espai museístic transporta al públic assistent al passat i present del Port i el barri del Serrallo.

Un espai modern amb nous elements visuals i interactius



Així, doncs, les obres del nou Museu del Port han servit per fer una renovació integral de l’espai. Cal recordar que el Museu del Port va obrir l’any 2000 en un antic magatzem portuari del Moll de Costa, construït durant el primer terç del segle XX. Ara, es converteix en un indret modern que servirà per exposar el fons patrimonial portuari i, també, oferir una nova museografia gràcies a la incorporació d’elements visuals i interactius. I només això, se cerca una vinculació i un nexe d’unió entre la ciutat, el Port de Tarragona i els seus barris.
 

“Aprofitant l’estructura diàfana de l’edifici de gran alçada hem aprofitat per donar-hi un aire portuari que potser trobàvem a faltar durant aquests vint anys”, explica la directora del Museu del Port, Mercè Toldrà. Fins ara, hi havia una exposició permanent “on el fil conductor era la història i la cronologia, i ara tenim dues parts ben diferenciades gràcies a la nova arquitectura”.

Pel que fa a la proposta arquitectònica de reforma integral del Museu del Port han tingut lloc millores de climatització, accessibilitat i comoditat amb tres intervencions principals: la substitució de la coberta, la millora de l’aïllament de l’edifici i la instal·lació de climatització. Però el resultat també es plasma a l’interior de l’antic magatzem. Es mantenen les dues plantes, amb novetats. La primera és la incorporació d’un espai de recepció i benvinguda. La segona és la substitució de les dues escales anteriors per una de sola amb una balconada que serveix de mirador sobre l’exposició.

Els treballs realitzats han afectat un total de 2.600 m² i han permès l’augment de 600 m² en referència a la superfície expositiva. Aquesta nova zona ha servit per incloure espais formatius, una sala de reserva i oficines. Una reconversió que ha afectat el museu de forma positiva: després de la modernització de l’espai, al voltant de 2.500 persones el van visitar durant el juliol i, ara com ara, ja se’n comptabilitzen més de 5.000.

Visita al Museu del Port a partir de cinc eixos temàtics



El Museu no ha patit només una reestructuració visual, sinó que també ha establert un nou discurs. La idea consisteix en una reinterpretació integral de l’espai i dels seus continguts per aconseguir una experiència més emocionant. Dins de l’espai, se seguirà un relat dividit en cinc eixos temàtics —la relació del mar amb la terra, fer-se al mar, treballar al Port, gaudir del Port i una mirada al territori— i dos àmbits generals finals.
 

Tal com detalla Mercè Toldrà, s’han volgut preservar molts dels objectes emblemàtics i integrar-ne de nous, com és el cas del gegant motor dièsel del vaixell Dragonera. La nova museografia crea un recorregut més lineal, amb un itinerari que es converteix en una col·lecció d’experiències lúdiques i sensorials: videojocs, audiovisuals de grans formats, projeccions de 360 graus i expositors interactius.

L’entrada i la sortida del Museu del Port també s’han volgut refermar. S’han reservat dos elements importants i primordials per conèixer la cultura marina de Tarragona. A l’entrada, una rèplica del far de la Banya, un dels fars metàl·lics instal·lats a la desembocadura del riu Ebre i que l’any 1984 es traslladà al Port de Tarragona per restaurar-lo.

A la sortida ens trobarem amb una reproducció a escala del vaixell de vapor mercant Mont-Sant, construït per Astilleros Tarragona el 1920, i recreada pel mateix equip del Museu. Toldrà posa èmfasi en una sèrie de fotografies en el tram final “amb un pes important”. Imatges il·luminades en blanc i negre que mostren la vida a les instal·lacions marítimes. Però no es tracta d’il·lustracions captades per professionals, sinó de “treballadors o gent que vivia del mar”.

Aquest fet, segons la directora, permet recrear una visió “diferent i des d’un altre punt de vista”. Des del Museu també es treballa la investigació i divulgació de troballes cercades a l’entorn del Port. Així, fa uns anys es van trobar dos vaixells portuaris en les obres del pas soterrat de la via del tren de la plaça dels Carros i dels quals se’n va poder extreure gran part. Aquests van ser enviats per restaurar al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Toldrà creu que “aviat els podrem veure exposats, però abans hem de fer el projecte per instal·lar-los a l’espai que els hem dedicat”.

El nou Museu del Port no només respon a un increment del nombre de visitants, sinó també a la tasca de recuperació i difusió de gran part del patrimoni mariner i portuari que s’ha aconseguit durant els darrers 20 anys. En aquest sentit, el museu compta actualment amb un fons de 1.625 peces de les quals se n'exhibeixen 260.

La importància de les donacions patrimonials



Per a Toldrà, el fet de tenir el museu restaurat “és una nova experiència”. Aquests 20 anys els han permès “que la gent ens conegui i ampliar el patrimoni portuari amb una part més humana en els àmbits de la pesca i l’esport”. La directora del Museu del Port remarca que “si no hagués estat per les donacions que ens han fet al llarg dels anys, no ho hauríem pogut fer mai el nou espai”.

Així, doncs, es mostren “molt contents”, perquè dels 1600 objectes un 70% és patrimoni de donació. Una situació que Mercè Toldrà valora com “molt important”. “Qua la gent doni els objectes de la seva vida perquè la resta els puguin gaudir, és d’agrair”, relata agraïda. Les dades de visitants al Museu del Port parlen per si soles, tot i que, segons detalla Toldrà, “ens ha faltat el visitant estranger”. “Amb les limitacions sanitàries hagudes estem contents, la gent ha vingut i ho segueix fent, sobretot públic de proximitat”, valora.

A més, es mostra satisfeta d’haver guanyat assistents durant els caps de setmana, amb més de 200 visitants de mitjana entre dissabte i diumenge. Un dels punts fort del Museu del Port són les activitats escolars i pedagògiques, les quals han servit també de finestra a la ciutat i al territori. De fet, es comptabilitza una mitjana anual de 9.000 alumnes de primària i del primer cicle de secundària procedents de diferents regions d’arreu de Catalunya i l’estat.

El Museu del Port de Tarragona es pot visitar de forma gratuïta en diferents franges horàries. Per a més informació es pot consultar la pàgina oficial del Port i a les xarxes socials @PortTarragona.

Article de Josep Gallofré extret del Tgn-blog.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics