Dins les activitats programades per la Festa Major, s'hi inclouen diversos tallers i rutes per diferents indrets de la ciutat. "La nostra voluntat és posar en contacte el patrimoni i les persones mitjançant l'educació", explica Maria Adzerias i aclareix que no ofereixen visites turístiques sinó experiències educactives.
L'empresa, especialitzada en activitats per a les escoles, porta gairebé vint anys en el sector però al 2011 van decidir ser ells mateixos qui acostessin el patrimoni. Per això van crear el programa 'Territori viu', la primera activitat del qual va ser la ruta per la Prioral i el Campanar.
Enigmes, maquetes i campanes
"Hi havia un buit a l'hora d'explicar què és la Prioral i el Campanar en profunditat", afirma Morelló. La Ruta enigmàtica per la Prioral i el Campanar compta amb dues modalitats: la de matí, que va dirigida a famílies, i la del vespre, que s'ofereix al públic en general. Ambdues duren dues hores, la primera de les quals es dedica a la Prioral i la segona, al Campanar.
En les visites familiars, es proposen tres enigmes que els més petits han de resoldre. A mesura que els resolen aconsegueixen unes claus que, suposadament, els constructors de l'edifici van oblidar i que permetran la pujada al Campanar.
Les rutes dedicades a un públic general no tenen la part de la gimcana, tot i que comparteixen amb les rutes familiars el mateix esperit d'aprenentatge participatiu. Així, doncs, en totes dues, els assistents podran aproximar-se a l'art gòtic mitjançant unes maquetes que ells mateixos han de muntar i que expliquen la construcció de la Prioral, el funcionament del seu rellotge i el toc de campanes.
"Als visitants, els fa molta gràcia poder fer un toc de campanes, tot i ser en una reproducció", explica Adzerias i afegeix que "la ruta sempre supera les expectatives dels participants". Morelló comenta que "sempre hi ha molta sorpresa i molt d'entusiasme perquè es crea un ambient molt festiu".
Modernisme més enllà de la Casa Navàs
Conèixer com veien la ciutat els joves modernistes reusencs fa cent anys. Aquest és el pròposit de la 'Ruta literària del grup modernista de Reus', que es farà el dissabte, 22 de juny. La ruta, dirigida a un públic jove i adult, és "una passejada per la ciutat", en paraules d'Albert Morelló. En aquesta, s'hi recopilen fragments de Josep Aladern, Joan Puig i Ferrater, Miquel Ventura o Antoni Isern, entre d'altres, s'hi fa una petita representació i s'acaba prenent vermut de Reus.
La Festa Major, vista per avis i néts
Aprofitant l'exposició permanent 'Ara toca festa!' a la seu de la plaça de la Llibertat del Museu de Reus, Còdol Educació ha organitzat 'A festes em convides!', una visita dinamitzada a aquesta exposició, dirigida a un públic familiar. La visita ja s'ha fet el dissabte, 8 de juny, i es farà els propers dissabtes 15 i 22. A més, i dirigit especialment a un públic de fora de Reus, s'ha organitzat dues visites per als dies 28 i 29, on, a banda d'endinsar-se en l'exposició, es farà un tast de coca amb cireres.
'El Casalet de la Festa Major' és l'altra proposta que gira al voltant de l'exposició sobre la Festa Major. L'activitat, que es farà entre el 25 i el 28 de juny, té tota l'essència dels casals d'estiu, però amb la diferència que els nens podran venir amb els seus avis o els seus pares. "La idea és que tots hi participin i que interactuin entre ells", explica Adzerias. S'ha proposat l'activitat per a avis i néts ja que des de Còdol Educació entenen que els pares treballen i que en els dies previs a l'inici de les activitats d'estiu els nens estan amb els avis.
Cada dia es treballarà una part de la Festa Major i s'utilitzaran diferents dinàmiques, com per exemple els jocs, el teatre o els contes per explicar-la. Tot i ser una activitat programada per quatre dies, també hi ha la possibilitat d'inscriure's dies solts.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics