Una marxa per la unitat d'Espanya ha recorregut aquest passat diumenge el centre de Barcelona a dos dies de la Diada i amb un clar avís al president del govern espanyol, Pedro Sánchez: "Res de pactes amb terroristes ni separatistes", ha estat el lema central de la manifestació, convocada i sufragada per l'empresari José Manuel Opazo amb el suport del partit ultradretà Vox i fins a 60 associacions i moviments com Convivència Cívica Catalana, l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme, Empresaris de Catalunya o Somatemps.
Els 2.000 manifestants (segons xifres de la Guàrdia Urbana) han recorregut el Paral·lel amb banderes espanyoles, lemes contra el separatisme i s'han intercanviat insults i escridassades contra un grup d'antifeixistes concentrat en un lateral del carrer Mistral. Un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra ha impedit que la tensió anés a més. "La manifestació és necessària perquè a la política espanyola s'estan travessant totes les línies vermelles. No es pot tolerar un govern que tingui el suport de terroristes i separatistes", ha afirmat aquest, l'empresari que l'any 2008 es va queixar a Swiss Air per fer servir el català en un vol i que va tenir la 'polèmica' resposta de l'actual president Quim Torra a través de l'article d'opinió 'La llengua i les bèsties'.
"La nació espanyola està en desigualtat de condicions en la lluita contra els secessionistes ja que aquests agafen el millor de les nostres lleis per trencar la unitat nacional", ha continuat Opazo, que ha assenyalat que encapçala un grup d'empresaris "disposats a passar a la clandestinitat" per lluitar contra "terroristes i separatistes". Una posició que ha compartit el líder de la ultradretana Vox, l'única formació política que explícitament i presencialment ha donat suport a la marxa. "Ens hem afegit a la manifestació perquè creiem absolutament necessari demostrar que Espanya segueix viva a Catalunya", ha sentenciat Santiago Abascal.
"La claredat de la convocatòria d'avui no permetia excuses. No hi pot haver pactes amb separatistes ni terroristes, i sempre estarem en aquest discurs", ha manifestat el líder de Vox. "I més ara que la continuació del cop a Catalunya ens fa estar alerta i que només es pot evitar amb la suspensió de l'autonomia, la dissolució dels Mossos i la il·legalització dels partits separatistes", ha enumerat Abascal, que ha estat aclamat pels manifestants a la seva arribada a la capçalera de la concentració. "Hi ha molts catalans que se senten desemparats i la tasca acusatòria de Vox als tribunals contra els colpistes és agraïda i reconeguda per molta gent a Catalunya", ha afirmat el president de Vox.
Tot i que s'havia anunciat la presència de diversos dirigents, el PP finalment s'ha desmarcat de la convocatòria. "El PPC no s'ha adherit a la manifestació del dia 9 a Barcelona", ha piulat el mateix secretari general del PPC, Santi Rodríguez. La marxa 'unionista' ha sortit de davant la plaça del 'Molino' al Paral·lel i ha recorregut gran part d'aquesta artèria del Poble Sec en direcció a la plaça d'Espanya. Els manifestants anaven amb banderes espanyoles, insígnies a favor de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional i pancartes contra el 'procés' i els seus líders.
50 autobusos provinents de diferents punts de l'Estat (Alacant, Madrid, Toledo, Saragossa) han portat bona part dels participants. Els crits de 'Puigdemont a presó' han sovintejat i també hi ha hagut aturades per xiular i proferir insults contra els balcons on penjaven estelades i banderes demanant la llibertat dels presos. Un altre dels moments de tensió s'ha viscut just abans d'arribar a la plaça d'Espanya quan la marxa per la unitat d'Espanya s'ha trobat amb una concentració antifeixista formada per unes 150 persones i fortament custodiada per efectius policials.
No s'ha anat més enllà d'insults, gestos obscens i escridassades, i la marxa unionista ha continuat per finalitzar a l'escenari de l'avinguda de Maria Cristina. Allà s'ha llegit un manifest per exigir "eleccions immediates" a l'estat espanyol i hi ha hagut parlaments del president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas; de l'exdirectora de l'institut Pedraforca de l'Hospitalet Dolores Agenjo, que es va negar a cedir el centre el 9-N; i de l'empresari alemany Karl Jacobi, que va protagonitzar una polèmica per desitjar l'empresonament de Roger Torrent en un dinar del Cercle de Directius de Parla Alemanya.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics