Divendres, 19 d'Abril de 2024

Les dones polítiques representen el 35,5% del temps de paraula als informatius

L'any 2020 han incrementat la seva presència 4 punts més que l’any anterior, segons el CAC

08 de Març de 2021, per ACN
  • La consellera Vergés, en una imatge d'arxiu, tot atenent els mitjans

    Reusdigital.cat

Les dones polítiques van representar el 35,5% del temps de paraula en els informatius de cinc ràdios i televisions catalanes, segons dades elaborades pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) corresponents als primers 8 mesos del 2020. Es manté així la tendència creixent dels últims anys: el 2018 les dones polítiques van tenir una presència del 29,8% i el 2019, del 31,6%. El CAC subratlla que durant els tres primers mesos de pandèmia les dones van superar aquesta mitjana amb fins al 36,4% del temps de paraula dels informatius de televisió, tot i que amb poc protagonisme en els llocs de responsabilitat de gestió.

D'altra banda, en les darreres eleccions al Parlament, la presència de dones polítiques va arribar al 42,9%. En l'anàlisi per mitjans, l'estudi del CAC ha comprovat que en tots els casos hi ha hagut una millora en relació amb els dos anys anteriors, amb uns increments que varien entre els 3,5 i els 6,1 punts percentuals.

En concret, el mitjà que més va augmentar la presència de veus polítiques femenines en els informatius va ser 'Catalunya Ràdio', que va passar del 29% el 2018 al 35,1% el 2020 (augment de 6,1 punts percentuals). La situació millora si la mostra elegida és la de la darrera campanya electoral al Parlament de Catalunya, on la presència de la dona política va assolir el 42,9% del temps de paraula en els informatius.

Al respecte, el president del CAC, Roger Loppacher, parla d'una "una evolució positiva, però encara insuficient". "Les dones són el 51% de la població, però, en canvi, la seva representació en els mitjans no és equiparable, es miri com es miri, a la dels homes. Cal continuar fent un esforç conjunt per tal que aquest indicador se situï en els valors que correspondrien a una societat igualitària”, raona.

Material pedagògic a les escoles

En un altre ordre de coses, el CAC recorda la vigència del seu programa eduCAC, amb el suport del Departament d'Educació, per tal d'analitzar la representació femenina i masculina a les sèries juvenils i fomentar així "l’esperit crític".

El programa ofereix a les escoles i a les famílies un material pedagògic per analitzar la presència de la dona en la ficció audiovisual, especialment en l’oferta adreçada als adolescents i joves. El material i el propi programa permeten observar com moltes sèries de ficció presenten unes relacions afectives i uns personatges estereotipats "basats en el mite de l’amor romàntic".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics