El Teatre Bartrina de Reus s'ha quedat petit aquest dijous al migdia en l'acte previ a l'Onze de setembre i que ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Durant la seva intervenció, aquesta ha fet una crida a la participació ciutadana "responsable i democràctica" de cara a la celebració de la Diada Nacional i ha descrit la festa com "un crit de llibertat i de futur" del poble català. Forcadell ha estat acompanyada per l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, i el delegat del Govern a la demarcació, Òscar Peris, i unes hores després d'aquest acte ha anunciat a través de twitter que serà a la manifestació a Tarragona d'aquest diumenge.
Pellicer demana que s'aposti pel futur
Ha estat precisament el batlle qui s'ha dirigit primer als assistents per apuntar que "és un honor" que l'acte s'hagi dut a terme a Reus. Pellicer s'ha referit a l'Onze de setembre com "una jornada de reflexió" sobre el futur de la societat catalana i ha assenyalat que les manifestacions dels darrers anys per tot el país són "la manera que tenim de ser presents al món". El discurs, breu, s'ha centrat també en "l'ànsia de plenitud de la ciutadania" i en el model de societat "que ara tenim entre tots l'oportunitat de construir plegats". Finalment, ha instat la societat a "apostar pel futur" des dels "valors democràtics".
Posterioment ha estat el delegat del Govern al Camp, Òscar Peris, qui ha intervingut en la trobada per mostrar, d'entrada, "suport incondicional a la Molt Honorable Carme Forcadell" i ha subratllat que la celebració de la Diada "és oberta a tothom qui se senti català, amb independència de la llengua que parli a casa o dels seus orígens". En aquesta línia, Peris ha explicat que el país català del futur ha de ser "inclusiu" i ha citat Europa com "a casa gran" del nostre projecte de nació. "No reclamem gaudir de cap privilegi, sinó tenir responsabilitats i poder decidir què volem ser", ha conclòs a mode de reivindicació.
'El poble català mai ha cedit'
Ha estat després quan Forcadell s'ha adreçat al faristol per pronunciar 'Diada de llibertat, Diada de futur', en què ha recordat la primera Llei aprovada pel Parlament amb la recuperació de la democràcia, el 1980, i que dóna a l'Onze de setembre la distinció de Diada Nacional. "Durant la Diada recordem que se'ns va privar de la llibertat amb armes i per la força", ha indicat. "Recordem les víctimes de 1714, i recordem també la figura de Companys, un president afusellat en un judici que va ser una farsa", ha afegit. No obstant això, ha dit Forcadell, "el nostre poble no ha cedit mai" en la lluita per recuperar l'esmentada llibertat.
La presidenta del Parlament no ha evitat les crítiques a l'Estat. "Ens amenacen tan sols perquè expressem les nostres opinions" i ha reclamat "acció" per tal de no seguir "sota la tutel·la de l'administració espanyola". "I no entenen, però, que nosaltres hem decidit seguir el nostre camí, lliure i decidit, de construir una Catalunya millor per a les generacions que vinguin", ha proclamat a continuació. "Volem un país en què no se'ns persegueixi contínuament per ensenyar en la nostra pròpia llengua", ha exigit tot seguit. "L'Onze de setembre és la reivindicació alegre i pacífica de la nostra voluntat", ha reblat entre els aplaudiments del Bartrina.
Visita institucional a l'Ajuntament de Reus
L'acte s'ha tancat amb l'actuació musical de la banda de grallers tarragonina So Nat, que ha interpretat, entre d'altres, una versió del 'País Petit' de Lluís Llach. Abans de la ciutat al teatre, Forcadell ha dut a terme una visita institucional a l'Ajuntament de Reus i ha signat al llibre d’Honor del consistori reusenc.
Recupera aquí l'entrevista que Carme Forcadell ha concedit a l'informatiu 'LANOVA Notícies Migdia' de LANOVA Ràdio:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics