Dilluns, 11 de Desembre de 2023

Un de cada tres jubilats ajuda els fills amb la pensió

Un estudi alerta que les persones grans retallen en salut, menjar i oci per poder donar diners a fills i néts

29 de Setembre de 2016, per Sònia Pau/ El Punt Avui
  • La gent gran ajuda les famílies, segons un estudi

    Oriol Duran/ El Punt Avui

Deixar d'anar en un centre de dia –on es continuaven relacionant amb altres persones i feien tallers per evitar el deteriorament cognitiu–, posposar les obres al bany per treure la banyera i posar-hi una dutxa –per evitar caure–, no anar al dentista o no menjar carn ni peix almenys cada dos dies són algunes de les mesures d'estalvi que apliquen les persones grans per aconseguir arribar amb molt d'esforç a final de mes o per poder ajudar els fills i néts. Malgrat tot, el 61% de les persones de més de 65 anys asseguren que no arriben a final de mes. Mentre que un de cada tres ofereix ajuda econòmica regular als fills i un de cada deu ha acollit fills i néts a casa seva. Aquestes són algunes de les dades que recull l'informe 'Gent gran: pobresa i vulnerabilitat', presentat per les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ahir.

“La nostra generació ha passat moltes penúries, però, si podem, no ens privem de res. Les privacions arriben quan la família necessita ajuda”, indica en l'informe el president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec), Enric Oller. “Tot i la falta d'estadístiques que ens retratin amb precisió l'efecte de la crisi en les persones grans, sí que hi ha la dada que 1 de cada 3 ajuda econòmicament els fills, i tothom sap que també hi ha altres ajudes pràctiques, com ara fer el menjar als néts, pagar-los les extraescolars o omplir-los la nevera”, va dir la presidenta d'ECAS, Teresa Crespo. “Persones que havien estalviat tota la vida per pagar un cuidador o una residència, s'han trobat amb els fills a l'atur i els ho han donat, va explicar la cap del programa de gent gran de Càritas, Carme Gargallo. Els avis han posat molt de la seva part per fer front a la crisi.”

ECAS ha dedicat el setè monogràfic d'Indicadors Socials a Catalunya (Insocat) a les persones grans i adverteix, entre altres aspectes, de les dificultats econòmiques, la solitud i els problemes per accedir a les prestacions i serveis que preveia inicialment la llei de la dependència. L'anàlisi fa evident que gairebé el 40% de les pensions estan per sota del salari mínim –756 euros– i Crespo va recordar que, si bé no s'han retallat com els sous, tampoc no s'han apujat, mentre que sí que ha augmentat el cost de la vida i, per tant, han perdut capacitat adquisitiva.

Pel que fa a la solitud, és una de les grans preocupacions de les entitats socials que acompanyen avis. “Veiem que les persones grans cada cop viuen més soles i estan més soles, mentre que la crisi persisteix”, va advertir Crespo. Es calcula que hi ha unes 175.000 persones grans que viuen soles sense desitjar-ho, segons dades facilitades per Fatec, una situació que sovint acaba afectant en la salut física i també la mental.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges