Divendres, 16 d'Agost de 2024

Cuina i literatura

31 de Gener de 2010, per Montserrat de Anciola

En què s’assemblen la cuina i la lectura? O, què tenen de diferent? Mariona Quadrada dóna resposta a aquestes dues qüestions en el “Cicle de Lectura Gastronòmica: Què hi ha més enllà de les receptes?” que va començar el passat mes de gener a la Biblioteca del Centre de Lectura.

Mariona Quadrada és llicenciada en filologia catalana i professora de cuina. Al llarg de la seva vida professional ha publicat una gran quantitat de llibres de cuina amb “ànima”. Així és com ella defineix aquells receptaris que aporten alguna cosa més que una relació d’ingredients necessaris per a elaborar determinats plats. Per a ella, la cuina va més enllà, ens situa en un determinat context històric i social. Les receptes poden ser el pretext per conèixer els costums culinaris de les diferents classes socials a través dels temps, per exemple.

Mariona Quadrada relaciona la lectura i la cuina de la següent manera: tant l’acte de menjar com de llegir ens aporten plaer. Si més no, l’acte d’ingerir “és un acte necessari que volem realitzar perquè hi ha un avís fisiològic, la gana” mentre que llegir, en canvi, “és un acte opcional i no hi ha cap estímul ni cap segregació física que ens l’indiqui”.

Al llarg del Cicle de Lectura Gastronòmica, Mariona Quadrada ens apropa als primers llibres de cuina que es van editar en català i ens mostra l’evolució que han sofert plats tan típics de Reus com el menjablanc. Aquesta recepta ja ve recollida en el Libre de sent soví (segle XIV) el primer receptari de cuina medieval, d’autor anònim, publicat en català. En aquesta època el menjablanc s’elaborava a partir de gallina. És en el segle XVI que la gallina es substitueix per la llagosta o el pagell, tal i com recull el Libre del coch del 1520.

Paraules com “moixeric” (guisat per a aus de gust agredolç fet amb rovells d’ou, espècies i sucre) o “mig-raust” (brou de gallina on s’hi fa la llet d’ametlles) llunyanes del nostre vocabulari habitual prenen protagonisme en aquestes sessions que fan les delícies de totes aquelles persones interessades en el món de la gastronomia però també en el món de la literatura.

El “Cicle de Lectura Gastronòmica: Què hi ha més enllà de les receptes?” està programat pel tercer dijous de cada mes fins el juny i compta amb el suport de l’Obra Social Caixa Sabadell.

Montserrat de Anciola és cap de la biblioteca del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges