Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

El dret de participació no es demana, s'exerceix

31 de Gener de 2010, per Josep Machado

L’Agenda 21 s’integra a Reus en el nou pla estratègic de ciutat i és convenient reflexionar sobre les carències i virtuts que la nostra ciutat presenta actualment, tenir en compte les amenaces i les oportunitats que planegen sobre Reus. És necessari un pla estratègic que esdevingui futur a partir del present mitjançant una nova forma de fer política, incrementant la participació i la implicació de la ciutadania, no oblidem que la ciutadania és el subjecte actiu del dret a la participació.

La ciutat que tots volem ha de reconstruir-se posant com a centre de les actuacions municipals les persones i els seus drets i deures, el municipi no pot ser eina de competència entre qui ens governa per apropiar-se de la major quantitat de recursos possibles, ja que la tasca de l’equip de govern s’ha de dur a terme amb transparència, gestionant i administrant la nostra ciutat tal i com marquen les lleis i les normes pel bé comú de tots els ciutadans.

Pel que fa a la participació ciudadana, no estaria malament que el Pla comptés amb les noves tecnologies; l’Ajuntament podria obrir un web o un blog amb tota la informació, amb les dates de les convocatòries i totes les modalitats de participació. Un espai virtual d’opinió i participació.

La revisió del Pla Estratègic i Agenda 21 va ser aprovada al ple municipal de Reus el 10 d’octubre de 2008 per unanimitat i un dels punts instava a fer una crida a la participació i la implicació de la ciutadania, de totes les entitats i agents socials en la definició del nou Pla Estratègic mitjançant el Consell del Pla. A dia d’avui ni em consta que s’hagi dut a terme aquesta crida ni la existència dels mitjans per comptar amb tota la ciutadania, i, la veritat, és que no hi ha democràcia real sense ciutadania activa.

Josep Machado és President de l’Associació Coordinadora Ciutadana i d’Entitats en Defensa del Territori.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Maria  05 de Febrer de 2010

DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA

 Estic d'acord amb Reusenca, la Federació i les Associacions de veïns de Reus no estan la majoria per la seva tasca de la defensa dels veïns, ja fa anys que estan polititzades i s'han venut a qui manen per un plat de llenties. El principal desencadenant del problema de la crisi del moviment veïnal ha estat el mateix equip de govern de l'Ajuntament, ells han muntat un clientelisme buidant les Associacions de contingut, assumint les seves reivindicacions, plantejaments i els dels seus líders veïnals, que acaben en un bon nombre integrant-se al poder amb els equips municipals de govern , traint així tots els principis democràtics i ètics. Amb aquesta forma d'actuar dels que manen, manipulant i polititzant el moviment veïnal ha donat pas a un nou model associatiu de la societat civil a la nostra ciutat, un model ciutadà més just, independent i apartidista que se'n va obrint camí amb la defensa dels drets dels ciutadans.

Anna  05 de Febrer de 2010

LA PARTICIPACIÓ COM A DRET

 Des d'aquesta finestreta m'agradaria dir-li a l'equip de govern tripartit d'esquerres de la nostra ciutat, que no serveix de res crear canals i espais participatius, òrgans i reglaments per constatar i justificar l'existència del dret de participació ciutadana i d'un pla estratègic de ciutat, si aquest dret no s'exerceix he d'afirmar que els drets dels ciutadans sol existeixen en la vida real quan són exercitats. No es pot ser tan demagògics i utilitzar als ciutadans tan descaradament. Dels què ens governen i opinen que amb els diners públics poden fer-ho tot cal sospitar per fonament que ho fan tot per diners.

Reusenca  05 de Febrer de 2010

DRET CIUTADÀ

 Cal reconèixer que l'Associació Coordinadora Ciutadana i d'Entitats en Defensa del Territori feia falta a Reus, per donar suport al ciutadans de peu, a Reus tenim moltes deficiències i els ciutadans ens tenen sol per complir els deures, però no ens deixen exercir els nostres drets de participació ciutadana. Per una part tenim als que governen, que com porten tants anys es pensen que són els propietaris de la ciutat i, no han d'oblidar que són gestors i administradors durant el període de la legislatura. D'altra banda l'oposició, que no se, si és que s'han acostumat i tot els està bé, li colen la majoria de propostes que afecten i perjudiquen a la nostra ciutat. També tenim a les Associacions de Veïns que si traiem unes quantes, que van com Déu mana, la resta va de la mà de qui governa i finalment la Federació de Veïns, que sol té el nom, perquè tenim a la seva presidenta que no fa absolutament res de res en defensa dels veïns. (Però això és el que volen els que manen), per aquestes i altres coses els ciutadans necessitem Associacions que es pugui comptar amb elles, perquè al cap i a la fi sol estem demanant els nostres drets de participació ciutadana. Ànim a l'Associació Coordinadora Ciutadana i d'Entitats en Defensa del Territori.

El riojano  02 de Febrer de 2010

AL-21 ¿QUE SE SABE DE ELLA?

 Es un desarrollo local sostenible con participación social. Cuando se dice social no son los señores que entienden mucho, nó, son los que también no entienden y que sufren todos los efectos de: paro, inmigración, seguridad ciudadana, educación, etc.
La base social debe integral a todos. Esperamos que esto así suceda.

Reportatges