Dilluns, 17 de Juny de 2024

Pel cinema en català, ara i aquí

25 de Gener de 2010, per Jordi Martí Font

La Generalitat de les quatre províncies ha aprovat finalment una Llei que entre altres coses intenta normalitzar l’ús de la llengua catalana en el món del cinema, un àmbit que resulta especialment preocupant perquè després de 30 anys i acabades les prohibicions franquistes la substitució lingüística continua, ara ja no per culpa de l’Estat que la prohibeix sinó per l’obsessió espanyola i espanyolista dels amos d’aquest sector. El mercat és tan assassí amb el català com ho era l’Estat franquista, almenys en el cinema.

No em val el fet de dir que la gent no vol veure pel·lícules en català perquè bé que es miren TV3 i la resta de cadenes que emeten en català i aquests arguments ja van ser derrotats àmpliament per la realitat fa anys en altres àmbits on el català suposadament tampoc era “desitjat”. Tampoc em val dir que la Llei “obliga i no volem obligacions” perquè la nostra és una llengua minoritzada i per tant no es troba en igualtat de condicions davant d’una altra que ha tingut sempre el poder amb ella i que té ara i sempre molts més parlants que la nostra. O hi ha “obligació” a disposar de pel·lícules en la nostra llengua o no hi ha llengua, així de clar.

És un escàndol, a mi m’escandalitza, que a Tarragona (que no és cap excepció dintre dels Països Catalans) del gener al juny del 2009 només el 2,4 per cent de les pel·lícules projectades hagin tingut el català com a llengua de doblatge en aquest cas, concentrades totes elles en els cinemes Òscar de les Gavarres, ja que els Lauren no n’havien projectat cap ni una. L’any anterior el percentatge es va situar en el 2,8%, per tant la “normalitat” és aquesta anormalitat. A nivell general, és completament aclaridor l’informe que la Plataforma per la Llengua va presentar el 15 de gener d’enguany en què es deixa clar que de les 854.906 sessions de cinema que hi va haver a Catalunya al 2007, només el tres per cent van ser en la llengua pròpia del país. El mateix any, el 97% restant van ser sessions amb pel·lícules doblades o subtitulades en castellà; i en el 89% dels títols, l’única versió disponible era la castellana. Parlem d’imposicions? Parlem d’obligacions?

D’altra banda, entre les quinze llengües amb nombresemblant de parlants al català a la Unió Europea, la que parlem d’Alacant a Perpinyà és l’única que en el seu territori no s’utilitza majoritàriament per doblar o subtitular les pel·lícules que s’hi poden veure.

Les i els ciutadans europeus que parlen el txec, l’hongarès, el grec, el suec, el búlgar, el danès, el finès, l’eslovac, el noruec, el lituà, l’eslovè, el letó o l’islandès poden veure majoritàriament cinema doblat o subtitulat en la seva llengua. Nosaltres, no. L’única iferència entre nosaltres i ells? Doncs que ells tenen estats que defensen les seves llengües i el seu ús. Nosaltres en tenim d’estats, però que hi van en contra, concretament tres: l’espanyol, el francès i l’italià. Els únics ciutadans que a Europa, tot i ser nou milions de parlants, no podem anar al cinema en la nostra llengua som els i les catalanes. I això, en un espai lingüístic que continua veient com la llengua retrocedeix en el seu ús és, i cal dir-ho clar, un genocidi lingüístic.

Col·laborar-hi, en qualsevol àmbit inclòs el cinematogràfic, és vergonyós. No és només fer-se’n còmplice sinó ser-ne braç executor.

Dir públicament que la Llei del Cinema farà perdre llocs de treball al sector no és innocent, és fer el joc als genocides de sempre i alhora omplir-se la boca de mentides, ja que la majoria d’habitants dels Països Catalans entenen la llengua catalana i en cap moment fins ara quan en un àmbit econòmic la llengua ha avançat s’ha perdut cap lloc de treball, més aviat tot el contrari. En aquest cas, els dels dobladors, correctors, etc., també són llocs de treball. Prendre aquestes postures des de les esquerres i més encara llibertàries fa por; demà direm sí a l’energia nuclear i a les fàbriques d’armes amb aquest mateix argument? Al segle XXI no es pot adduir desconeixement sobre temes com aquest i més aviat hem de parlar d’espanyolisme ranci, de monolingüisme militant, d’estatisme intransigent.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi  01 de Febrer de 2010

No català ni castellà, versió original

El que s'ha de fer es no doblar cap pel·licula. Amb això es guanya en qualitat (podem escoltar als actors que l'han fet) i a la vegada millorem el coneixement d'idiomes, que bona falta ens fa.

VC  01 de Febrer de 2010

Cinema en català

 Penso que si es fesin pelicules doblades al català, seria una manera de que tots aquests inmigrants, castellanoparlants (que no vol dir que no entenguin el català) s'esforcesin una miqueta en aprendre la nostra llengua. Caram, digui el que digui a TV3 fan totes les pelicules doblades al català i la gent les veu igualment.

Alberto Marina  31 de Gener de 2010

ja son ganes de buscar problemes

M'agrada veure com en el parlament s'ha portat a debat les corrides de toros un cop el poble s'ha movilitzat a recollir firmes.
Crec que aquesta llei esta imposada i que no hi ha suficient demanda avui en dia com per obligar als empresaris privats a jugar-se els seus calers.
Per que clar, llegir la prensa esportiva en castellà es menys greu que veure una pelicula en castellà.
Ens queixem que els cines son cars, doncs be si volem introduir pelicules en català preparem-nos perque a baixa producció surten mes gastos.
Sincerament crec qu eno hi ha prou consciencia social y que, tret de 4 independentistes que sempre s'han de fer notar, a la resta de persones se li en fot veure una peli en català o castellà.
Pero si volem fer bandera d'independestisme i seguir amb aquest victimisme i por a desaparèixer, seguim així, us dono el benefici del dubte, si les sales en català estan a rebentar, serè el primer en reconèixer la meva xerrameca. Temps al temps.

Xavier G.M.  26 de Gener de 2010

de facilitat... cap ni una

 Perfecte, però hem de tenir ben clar que, mentre estem dintre de l'Estat espanyol, de facilitat cap ni una, per molt que ho contempli la Constitución Española la llengua a fer servir és el "castellà"... fixeu-vos que que li diuen "español". Passa exactament el mateix que amb les saleccions esportives.

Enric Tricaz  25 de Gener de 2010

Qui paga les misses?

 Em sembla bé el que dius, però hi han dues coses que xoquen (Sobretot en un llibertari) No és un principi de llibertat actuar com a un li sembla, si no delinqueix? El dia que ningú vagi al cinema perquè no és en català ja s'espabilaran. Segon: Qui paga les misses? Si la Generalitat en lloc de posar normatives i gastar diners en burrades, es decideixi a pagar els doblatges no crec que hi hagi inconvenients.

Reportatges