Allunyada del centre, en un dels marges de la ciutat, la Biblioteca Pere Anguera de Reus destaca enmig d’un paisatge d’edificis escassos i descampats extensos. Envoltada per carrers amb nom d’escriptors —Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner, Manuel de Pedrolo, Josep Pla, Carles Riba, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig i Joan Salvat Papasseit—, és la biblioteca de la zona sud de Reus, on a banda de construir lectors contribueix a cosir el nucli urbà amb la perifèria.
“Hi has de venir expressament. No és una biblioteca amb la qual la gent ensopegui, per exemple, anant a comprar sabates”, explica la directora de Servei Municipal de Biblioteques de Reus, Cristina Garreta, que es mostra molt satisfeta amb les xifres d’assistència de l'equipament. En tan sols tres anys d’activitat, la Biblioteca Pere Anguera ha rebut prop de 70.000 visites. “Pensa que el primer any només fèiem ús de la planta principal”, rememora. L’equip bibliotecari inicial, amb tan sols dues persones, va desenvolupar una tasca ingent i va aconseguir que el servei es consolidés.
En una de les taules de treball del primer pis se sent a parlar, de manera sigil·losa, fins a tres idiomes diferents. Al darrere dels joves, que comparteixen impressions sobre un treball d’institut, es pot veure la secció de viatges, amb una llista llarga de països ordenats alfabèticament. La biblioteca, a banda d’organitzar nombroses activitats, vol fomentar la cohesió social a la ciutat. “Som el primer esgraó d’accés a la cultura per a moltes persones”, afirma Garreta, que destaca la responsabilitat dels bibliotecaris com a “mediadors de la lectura”. “La nostra és una feina elemental, militant i joiosa”, manifesta.
Al vestíbul, a tocar de la sala infantil, desbordada d’energia, unes prestatgeries de cartró exposen una selecció d’obres de l’historiador i escriptor reusenc Pere Anguera (1953-2010). A dalt, protegit en una mena de capsa de vidre, es pot consultar el Fons Pere Anguera, conformat per uns 13.000 volums. “Ens esforcem a divulgar el seu llegat perquè desperti l’interès de tots els reusencs, i no només de l’erudit i de l’estudiós”, afirma Garreta.
La directora del Servei Municipal de Biblioteques de Reus explica que el públic majoritari de la biblioteca és infantil i juvenil. Garreta es considera optimista amb la vocació lectora dels més joves: "Les portes a través de les quals es pot accedir a la lectura avui dia són més àmplies que en el passat i, pel que fa als usos, al final es regulen". Esmenta l’antropòloga francesa Michèle Petit per parlar de com la lectura ajuda a enriquir mons interiors i obrir escletxes d’oportunitats, sobretot entre aquelles persones provinents de famílies amb menys recursos econòmics. En un dels límits de la ciutat, entre els matolls, l’edifici de la Biblioteca Pere Anguera, arrelada al barri Fortuny, més enllà d’oferir els serveis bibliotecaris habituals, s’ha establert com un focus d’activitat cultural a la zona meridional de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics