Dilluns, 12 d'Agost de 2024

Dediquen una peça teatral al mestre Antoni Benaiges, afusellat pel franquisme

16 de Febrer de 2022, per Reusdigital.cat
  • Una imatge del muntatge teatral a la Sala Tallers del TNC

    ACN

L'any 1934, el jove mestre de Mont-roig del Camp Antoni Benaiges arriba a l'escola rural de Bañuelos de Bureba, a Burgos. Pocs mesos després va pagar ell mateix una empremta i un gramòfon perquè escrivissin les seves històries i pensaments. Al gener de 1936, els nens publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. Un quadern sobre com s'imaginen el mar. El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar, però el 25 de juliol de 1936 Benaiges va ser afusellat pels franquistes.


Xavier Bobés i Alberto Conejero reflexionen sobre la memòria història a la Sala Tallers amb El mar: visió d'uns nens que no l'han vist mai, que uneix el teatre d'objectes i el teatre poètic i documental. És una obra de teatre poètic i documental basada en la història del mestre Benaiges i la seva promesa, que finalment no es va poder complir mai. Es podrà veure del 17 de febrer al 6 de març de 2022 a la Sala Tallers del TNC amb interpretacions de Xavier Bobés i Sergi Torrecilla.

Conejero apunta que l'espectacle va néixer d'un triple descobriment: de la història del mestre Antoni Benaiges de Mont-roig, del descobriment del teatre de Xavier Bobés i del descobriment del Xavier Torrecilla, "calia un autor de text que estigués habituat també al teatre d'objectes", afegeix.

Conejero assegura que "la depuració del magisteri nacional és un dels episodis més foscos i no podem oblidar que més de 400 mestres van ser afusellats als primers mesos de la Guerra Civil". En aquest sentit, declara que és "una obra que parla de l'escola com un lloc molt important de la societat" i de l'aprenentatge".

Posada en escena



Pel que fa la posada en escena, Xavier Bobés ha dit que dos intèrprets presenten un viatge a través del que han pogut extreure dels quaderns que Benaiges va treballar amb els alumnes i també els objectes. Parteixen de la paraula, apunta, que ha estat "el cor del projecte i ha permès entrar en el seu imaginari".

A la vegada, afegeix, "entren en escena les eines i objectes que el mestre va utilitzar i els manipulem a partir de la pròpia utilitat". Bobés ha afirmat que la proposta uneix escrits de Benaiges amb situacions que es van dur a terme durant els dos anys en els quals va treballar amb els nens fins que es talla per l'arribada dels franquistes.


Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges