Va ser a finals del mes de març de l'any passat quan des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus es va impulsar el festival Breus, dedicat a la projecció de filmets. L'esdeveniment va agafar el relleu al Festival europeu de curtmetratges (FEC), del qual es van arribar a celebrar una vintena edicions. La situació generada per la propagació del coronavirus i l'adopció de mesures per contenir-la, però, han fet que moltes cites s'hagin hagut d'ajornar. La previsió inicial del consistori, segons ha pogut saber Reusdigital.cat, era que el certamen cinematogràfic es fes a l'estiu.
'Esponjar' la programació cultural
En aquest sentit, el regidor del ram, Daniel Recasens, ha exposat a aquest mitjà que el Breus podria dur-se a terme en aquesta època de l'any per "esponjar la programació" cultural al llarg de l'any. El context actual, ho ha alterat tot. "En aquest moment, atès el confinament per prevenir el coronavirus, es mirarà com poder-ho encaixar tot, tenint en compte el que ja hi havia planificat i el que s’haurà hagut de posposar", ha assenyalat.
Igualment, Recasens ha precisat que tot plegat dependrà "de quan es pugui tornar a recomençar amb l’activitat". "Serà en aquell moment, que ens haurem de posar a mirar calendari, atendre les prioritats, mirar allò que no es pot fer en un altre moment i com podem donar cabuda a totes les propostes" de la regidoria, ha conclòs.
Un nou festival que 'ha vingut per quedar-se'
A la primera edició del Breus s'hi van projectar una trentena de produccions, algunes de les quals de factura nacional, tot aplegant uns 2.000 espectadors. El seu director artístic, Sergi Prat, va subratllar a la cloenda que el nou festival havia nascut amb la intenció de "quedar-se" i amb l'objectiu que la capital del Baix Camp "respiri i visqui" el cinema europeu. Si bé el certamen va mantenir algunes de les activitats paral·leles ja iniciades en l'època del FEC (tallers i passis per als joves, entre altres), no ha mantingut la categoria competitiva del primer.
Un cop va saber-se que el FEC abaixava la persiana, el seu director artístic, Christian Inaraja, va argumentar que "sense el pressupost adequat, el festival havia tocat sostre". La cancel·lació de l'esdeveniment, es va prendre "de mutu acord" amb l'Ajuntament, segons va assenyalar en una entrevista concedida a aquest diari.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics