Una cinquantena d’alumnes d’ESO de Reus i de diverses poblacions de Catalunya participen aquest dimarts, des de les 11 del matí fins a la 1 del migdia, al Teatre Bartrina, de la 5a edició de la Trobada de Cançó Improvisada a Secundària, una iniciativa promoguda per l’Institut Salvador Vilaseca amb el suport de la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística per tal de fomentar el coneixement i l’ús de la llengua catalana, l’enginy i la capacitat d’improvisació oral dels estudiants. L’alumnat que pujarà a l’escenari pertany als cursos de 1r, 2n i 3r d’ESO, i estarà acompanyat a la zona de públic per altres estudiants i professorat, unes 350 persones en total.
Els centres que enguany participen a la trobada són els següents: l'Institut Salvador Vilaseca, l'Escola Arce i l'Institut Domènech i Montaner, tots tres de Reus; l'Escola Sant Nicolau, de Sabadell (Vallès Occidental); l'Institut Ramon Berenguer IV, de Santa Coloma de Gramanet (Barcelonès); l'Institut Salas i Xandri, de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), i l'Institut Montserrat, de Barcelona.
Glosadors professionals
Com en edicions anteriors, s’ha convidat dues persones practicants de la glosa professional perquè interpretin les seves creacions a l’escenari. En aquesta ocasió seran Guillem Ballaz i Marta Rius, que han col·laborat en diferents projectes de teatre adreçat a infants i joves que inclouen la glosa com un dels elements de l’espectacle.
La cançó improvisada és un recurs pedagògic potent per treballar el llenguatge oral i la creativitat, i és per això que ha entrat a l'escola i als instituts. Des de l’organització de l'esdeveniment es destaquen els avantatges i les competències que promou aquesta pràctica, en especial la utilització de la llengua oral catalana i la música a través de melodies populars; aprendre a improvisar; fer partícips als joves d'una pràctica musical amb gran tradició al país, i compartir amb altres joves d'arreu de Catalunya el goig per la cançó improvisada.
A la trobada s’ha convidat totes les direccions i especialistes de música i català dels centres de secundària de Reus perquè puguin gaudir de l’experiència i engrescar-se a participar-hi en properes edicions.
L'Institut Salvador Vilaseca ha incorporat des de fa uns anys aquesta pràctica pedagògica a l'ensenyament de la música i complementàriament al català amb l’objectiu que improvisar sigui una activitat lúdica i formativa que permet treballar aspectes com la creativitat, la socialització, el respecte i la capacitat de saber dir el que es vol dir amb humor i enginy.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics