Dissabte, 02 de Novembre de 2024

El teatre nadalenc de carrer

26 de Desembre de 2020, per Redacció/ M.B.
  • 'El Ball del naixement', en una representació a la sala Santa Llúcia, anys enrere

    Sala Santa Llúcia

La pandèmia ha alterat la normal celebració de les Festes. Els àpats, els costums i les tradicions. D'aquesta manera, i en el millor dels casos, diversos esdeveniments habituals en aquesta època de l'any s'han hagut de reformular per evitar aglomeracions i han limitat el seu aforament. En altres casos en què aquesta mesura no ha estat possible s'ha hagut d'optar per la cancel·lació. El cas és que un dels clàssics nadalencs a casa nostra són les peces teatrals que es representen als carrers i places d'arreu, també a la nostra ciutat, des de fa dècades. 

De fet, Joan Amades ja va recollir al seu 'Costumari català' de 1952 que a Reus s'hi duia a terme, a mitjan del segle XIX, el 'Ball del naixement', que recrea la narració evangèlica del naixement de Jesús. Altres, és més, consideren que es tractaria del precedent o la llavors d''Els Pastorets'. "Els intèrprets portaven atxes de vent. Venia a ésser una mena de representació dels Pastorets, feta al carrer i d’acord amb el patró típic dels balls de parlaments o de danses dramàtiques. També sortia altres dies de festa del cicle nadalenc", va assenyalar l'expert. 

Com a curiositat, i segons l'etnòleg local Salvador Palomar, és possible que Amades "trobés un text manuscrit d’aquest ball parlat, que no ens ha arribat", i que també constaria d'una tonada. En essència, s'apunta al 'Ball del naixement' com a part d'un conjunt d'altres peces que integraven el teatre festiu de carrer del cicle nadalenc, en el qual s'hi ha de sumar el 'Ball dels Reis', amb l'adoració al nen Jesús, o el 'Ball dels innocents', que se centrava més aviat en el paper d'Herodes i la seva obsessió per fer matar la canalla. Pel que fa al primer, tal com recull Palomar, és documentat per Sant Pere i Misericòrdia, el 1850. 

Del 'Ball dels innocents', al seu torn, cal subratllar que es va representar a la població de Bellmunt del Priorat fins als primers anys del segle XX. Per tota la informació recopilada per l'estudiós Palomar, es va fer en castellà i va incorporar diferents escenes, des de l'adoració dels pastors a la decisió dels Reis de seguir l'estrella per arribar a Betlem. En definitiva, és una altra mostra de teatre popular de carrer amb un mateix fil narratiu, és a dir, la lluita entre el bé i el mal i la prevalença del primer. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics