Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Els tests als castellers de Tarragona no detecten cap positiu

21 d'Octubre de 2021, per Josep Maria Llauradó Serra
  • El director mèdic de l'Hospital de Santa Tecla, Xavier Oliach, la regidora de Cultura i Festes Inés Solé, i l'epidemiòloga de la Xarxa de Santa Tecla, Gemma Flores.

    Josep M. Llauradó

Cap positiu: aquest és el resultat final dels 1.778 tests antigènics ràpids fets als castellers de les quatre colles de Tarragona, en el marc de la celebració de la diada de Santa Tecla, la primera important de la represa post-Covid. L'estudi engegat conjuntament amb la Xarxa Sanitària Santa Tecla avala, segons els impulsors, que el fet casteller "és segur" en plena pandèmia si se segueixen les mesures.

Ara bé, les mesures de prevenció han canviat respecte fa un mes. Abans, el nombre de castellers estava limitat a 150 i tan sols podien fer una ronda. També, tots havien d'estar vacunats. Ara, les colles es troben amb què no poden obligar a ningú a mostrar el certificat de vacunació i, per tant, l'únic que els separa del virus és la mascareta.

En total es van fer 387 tests als Castellers de Sant Pere i Sant Pau, 575 a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, 461 als Xiquets de Tarragona i 355 als Xiquets del Serrallo. Tot plegat, durant quatre dies diferents: el 17 de setembre, el 21 de setembre, el 23 de setembre (dia de Santa Tecla) i l'1 d'octubre (per veure les conseqüències si és que hi fossin de la diada castellera). Ni durant els assajos ni tampoc arran de l'actuació es van detectar casos, un fet que des de l'Ajuntament valoren molt positivament.

Tant el doctor Xavier Oliach com la doctora Gemma Flores han destacat la "col·laboració" de les colles. El procediment era senzill: abans de cada assaig, calia fer-se la prova i, en cas de donar positiu, no el deixaven entrar. Calia estar vacunat amb les dues dosis i no mesclar-se amb altres grups bombolla. Les mascaretes, és clar, calia dur-les posades en tot moment i fins i tot calia netejar-se assíduament mans i peus amb gel hidroalcohòlic.

Aquest estudi va representar l'avantsala de l'obertura de l'activitat castellera, si bé la Generalitat ha anat fent passes en paral·lel conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres. "Els castellers han agafat consciència de les mesures, també del cribratge en funció de la simptomatologia, ja saben que si tenen símptomes no han d'anar a assaig", deia Gemma Flores, epidemiòloga. També han canviat els hàbits respecte a la construcció del castell: "Havia de durar el menys possible, ja que a partir dels 15 minuts sense distància és quan es pot donar el contagi".

Seguretat versus protecció de dades


Les circumstàncies han canviat, però Flores recomana "continuar aplicant l'aprenentatge" de la diada de Santa Tecla. Això xoca de cara amb la normativa actual, que prohibeix, encara que una colla així ho decideixi, demanar el certificat de vacunació de la Covid-19 per poder fer castells. "És ideal que el casteller estigui vacunat", ha dit el doctor Xavier Oliach, que tot i així ha reconegut que la decisió no és en mans dels experts.

Colles com els Xiquets de Tarragona ja han demanat que tothom que vagi a fer castells tingui la pauta completa de la vacuna, però la Coordinadora de Colles Castelleres ja ha assegurat que això no és legal. En cas que una colla vulgui assessorament municipal, la regidora Inés Solé, de l'àrea de Cultura i Festes, s'ha ofert a "buscar una solució".

Per la seva banda, les colles continuen amb les actuacions previstes. Les primeres a la ciutat des de la diada de la patrona seran dissabte, una al pla de la Seu i l'altra a la plaça Corsini, amb dues colles en cada cas. Aquestes, però, sense seguiment clínic.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics