Dilluns, 14 d'Octubre de 2024

Els versots i les canonades no s'obliden de la llamborda i el Bravium

25 de Juny de 2021, per
  • El Canó de les Festes ha sonat ben fort a la Palma

    Adrià de las Heras

Ha tornat el Canó de la Festa. A causa de les restriccions actuals, l’acte s’ha celebrat a la Palma amb entrada gratuïta, però amb places limitades. El públic, que va exhaurir les places ràpidament, ha gaudit des de la primera nota d’Insonora. Amb l’arribada de les canonades i els versots, que han repassat l’actualitat de la capital del Baix Camp, el públic ha deixat anar més d’una rialla i aplaudiment.

Malgrat la situació actual, les entitats no han volgut perdre l’oportunitat de dir la seva sota l’atenta mirada d’alguns dels protagonistes dels versots. L’entrada del canó al mig de La Palma ja ha animat els reusencs allí presents. Les canonades de Jaume Ciurana i els seus companys han fet que el públic s’animés a cantar-les. No han oblidat temes com la pujada de la llum, les vacunes, els Bons Reus, o els Mercadona arreu de la ciutat. Però els que han captat millor l’atenció del públic han sigut els que han versat sobre el Bravium i la llamborda.

“Escolti senyor arquebisbe, pari d’enredar la troca, el Bravium com el vi a missa també és sagrat i no es toca”, han etzibat els d’Insonora. La llamborda, que ha sigut una de les protagonistes de la tarda, també ha tingut la seva canonada, que ha lamentat no haver-la trobat “ni amb un soparet de lujo, pans o coques amb cireres”.

Una de les canonades més aplaudides ha sigut sobre el final de l’obligatorietat de les mascaretes. “Celebrem tots la notícia sense perdre la xaveta, només queden unes hores per treure’ns la mascareta”, han cantat acompanyats de l’eufòria del públic.

Després del Canó de Festes ha sigut el torn del Ball de Gitanes. Aquestes han mantingut el to reivindicatiu i sorneguer que ha guiat l’acte des del principi. Les crítiques les han centrades en Vox, el masclisme i el feixisme. “Amb conductes com aquestes cada dia un assassinat, vives i combatives i foc al patriarcat!”, ha reivindicat una gitana.
 

El Ball de Gitanes, en acció a la Palma Foto: Adrià de las Heras


L’escena curiosa l’han regalat quan ha aparegut l’alcalde Carles Pellicer. Just en aquell moment recitaven un versot en què el batlle era el protagonista. El ballador deia que s’havia fet Tinder i que s’hi havia trobat Pellicer “totes les fotos entratjat només per quedar bé”. L’alcalde s'ho ha agafat amb un somriure mentre feia les seves fotografies ja habituals.

Més enllà d’aquest tema, les gitanes han volgut recordar els embolics amb les entrades per aquesta Festa Major, el robatori de la llamborda o les morts al Mediterrani. El Ball de Pastorets han sigut els encarregats de tancar la tarda. En la línia de les actuacions prèvies, els pastors i pastores no han perdut l’oportunitat per fer una mica de sang amb la gestió de l’Ajuntament en alguns temes. No n’han deixat ni una, al païdor. “Com sempre passa, de Pastorets han sudat, que alguns encara pregunten si som d’aquesta ciutat”, ha deixat caure una de les pastores.

També han volgut tocar temes tan reusencs i d’actualitat com les obres de la Boca de la Mina, el passaport cultural o l’enderrocament d’edificis patrimonials de la ciutat. El cantautor Ariel Santamaria també ha sigut víctima d’un dels versots: “Venia escoltant lo nou de l’Ariel Santamaria. Collons! Quina tortura! Pensava que mai s'acabaria”. I entre aplaudiments i més d’una rialla, els Pastorets han marxat.

“Ciutadans d’aquesta vila emporteu-vos bon record, d’aquests pastorets que ballen en honor al seu patró”, s’han acomiadat els pastors. I així han tornat a enfilar camí cap a la Mussara, d’allí on han baixat.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges