150 actes i més d'una setmana de programació és el que ens porta les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia d'enguany. Varietat d'activitats i d'ubicacions són les característiques principals del programa de la que serà, segons el regidor de Cultura de l'ajuntament, Daniel Recasens, "la Misericòrdia més natural".
Parlem amb el regidor de la recuperació de la normalitat a les festes, dels actes principals de la programació i de com encara l'última gran celebració local del mandat.
- Sant Pere ja va marcar la recuperació de la normalitat i la tornada a les festes majors d'abans de la pandèmia. Ara és el torn de Misericòrdia; com es presenta?
- Durant aquest temps, després de la pandèmia, hem fet unes festes majors intentant que fossin properes al carrer, més enllà de les mesures, i que fossin el més semblant a la normalitat. Sant Pere, enguany, va ser el primer que vam celebrar de manera totalment natural i aquesta Misericòrdia serà també la més natural.
Sí que és cert que la Misericòrdia de l'any passat, malgrat l'escenografia que ens obligava a fer una baixada especial, va ser força propera a la normalitat. Tot i això, aquesta és la primera Misericòrdia, ara sí, sense cap mena de mesura ni cotilla.
- La normalitat la veu també en les ganes de festa dels reusencs?
- Crec que la gent en té moltes ganes, com ja va passar amb Sant Pere, i passa amb tots els esdeveniments de carrer o comunitaris, que hi ha aquestes ganes de viure'ls intensament i ho tornarem a veure, ara, per Misericòrdia. I també es veu, tot plegat, amb les mateixes entitats i col·lectius, que tenen ganes, de participar, i es nota en el volum de propostes.
- Més de 150 actes i una programació que s'allarga més d'una setmana. Què en destacaria?
- D'aquesta festa destaca, no només la recuperació dels actes tradicionals, que en l'edició passada es van intentar fer de la manera més natural, sinó tornar als espais en què es feien i estendre les festes als barris. Les matinades es faran en diversos barris de la ciutat, es fan actes al Mercat del Carrilet, a la Palma, al Mas Iglésias, a la Boca de la Mina o al carrer Ample. La voluntat era fer una festa plural pel que fa a actes i a ubicacions, una festa oberta a tothom.
Tot es recupera i tot es recupera en el lloc que toca. Jo diria que som de les ciutats que menys vam perdre al llarg de la pandèmia en temes de festa i ara aquestes tornen als seus espais. Aquells actes que del tipus cercavila o itinerants, que ens havíem anat acostumant a fer en espais tancats, tornen tots al carrer i en obert.
- És la primera Misericòrdia de la normalitat, però també l'última del mandat. A nivell persona, com les encara, les festes?
- No és una qüestió que m'hagi fet pensar especialment. Sí que Sant Pere era la primera festa que tornàvem a tot i, per tant, festa grossa, però ara per Misericòrdia ja hem superat aquest moment de tornar i és una festa major més. Jo les visc totes amb intensitat, sigui regidor o no, passi el que passi després. Misericòrdia és especial sempre independentment del que passi i, a més, espero poder repetir, no és una qüestió que ara mateix em faci patir.
- Ha estat un mandat amb quatre festes afectades per la pandèmia. Com ha estat, gestionar tota aquesta excepcionalitat?
- És molt curiós com funciona el mandat amb els tempos perquè les eleccions van ser al maig, però no vaig començar com a regidor fins a Sant Pere, en una festa major que encara no havia organitzat jo. Per tant, Misericòrdia va ser la primera festa que vaig fer com a regidor i poc després va començar la pandèmia.
La veritat és que ha estat tot molt abrupte en moltes qüestions, però ho hem fet sempre el més a prop de la normalitat, malgrat les mesures. I crec que en bona part ho hem aconseguit: hi ha altres ciutats on es va suspendre tot i aquí no va passar, hi ha pobles on les entitats van patir les anul·lacions i han baixat les adhesions i aquí no ha passat. Vam fer un esforç important per mantenir al màxim la festa, però quan torna a ser la que toca és molt millor.
Per tant, ha estat un mandat estranyíssim en aquests termes, però com que tampoc en vinc d'un altre de natural, em sembla que les festes majors es fan en pandèmia. I no només les festes majors, sinó també el Trapezi, les grans programacions teatrals, els espectacles de carrer, la cavalcada de Reis... Hi ha hagut una afectació molt bèstia i, encara així, diguem-ne, des de cultura pràcticament no hem anul·lat res, sinó que hem reprès, hem reprogramat i hem modificat. Així que, en aquest sentit, estic orgullós per la part que en puc estar i content que la ciutadania notés tan poc com pogués ser la situació.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics