El Govern ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional cinc elements de la imatgeria festiva lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya. Es tracta del Gegantó Lladrefaves de Valls, el Drac de Vilafranca del Penedès, el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç. Segons han explicat en un comunicat, és el primer cop que es protegeixen amb aquesta distinció aquests tipus d'elements en un procés iniciat l'any 2019. El Departament de Cultura ha digitalitzat en 3D els elements festius per facilitar-ne la restauració i la difusió.
En nota de premsa el Govern ha explicat que els cinc elements es conserven en espais que en garanteixen la conservació i protecció, com són els de titularitat municipal (en tres d’ells) o a l’interior de l’església parroquial, en el cas dels dos de La Bisbal d’Empordà.
Aquestes figures surten només en ocasions especials, i a vegades se’n treuen rèpliques per minimitzar-ne el desgast i evitar així desperfectes o accidents. A més, se sotmeten a restauracions periòdiques per garantir-ne una bona conservació.
En aquest sentit, el Departament de Cultura els ha digitalitzat en 3D per facilitar-ne la restauració i difusió. D’aquesta manera, les figures poden estar presents en exposicions sense haver de fer cap trasllat. Un exemple seria l’exposició que es va fer el 2022 per la festivitat del Corpus a la Capella de Santa Àgata de Barcelona.
Pel que fa a la selecció de les figures, lligades a la celebració del Corpus, s'ha tingut en compte l’alt valor etnològic i històric dels elements, que traspassen l’àmbit estrictament municipal; l’alt valor simbòlic, vinculat a les festes patrimonials i tradicionals, algunes d’elles declarades d’interès nacional; l’alt valor artístic i l’estat de conservació, amb atenció a la seva antiguitat, autenticitat i singularitat, i també s’ha tingut present que les restauracions realitzades no hagin alterat significativament l’aspecte original.
Altres trets excepcionals d’aquest tipus de béns són els relacionats amb la simbologia i el lligam sentimental i identitari de les poblacions, vinculat a les tradicions ancestrals.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics