Incomprensible
No se entiende el porque no estaba nuestro estimada gigantes carrasclet, uno de los mas bonitos y emblemàtics gigantes de Catalunya, el ayuntamiento se ha puesto como siempre una medalla
El Barato presenta el nou vestit estampat de la geganta durant la celebració del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria festiva
No es podia escollir un escenari millor per presentar el nou vestit de la Vitxeta. Reus s'ha convertit aquest cap de setmana en l'epicentre dels gegants gràcies a l'organització del primer Congrés i Trobada Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva, on un bon nombre d'experts mundials i locals han debatut sobre el fet geganter amb actes a la Sala Santa Llúcia i activitats al carrer. En aquet marc, aquest passat dissabte, al voltant de la 1 del migdia, va tenir lloc l'acte de presentació del nou vestit de la Vitxeta, a càrrec de l'establiment el Barato, d'acord amb la Colla Geganera i la Regidoria de Cultura. El gerent de la botiga, Josep Maria Casas, explicava que el nou vestit destaca gràcies al seu "teixit estampat, amb varietats cromàtiques semblants i de florejat". Tot i que l'ocasió ho mereixia, la veritat és que ja és un costum centenari i arrelat entre els reusencs els canvis d'indumentària de la geganta reusenca.
Durant aquests dies, hi ha hagut ponències, activitats divulgatives i cercaviles pels carrers de la ciutat. En total hi han participat entre 25 i 30 colles amb la presència d'una cinquantena de gegants arribats d'arreu de Catalunya, l'Estat Espanyol, Europa, Àsia i Sud-amèrica.
Pel que fa a les ponències, s'han dut a terme més d’una vintena de xerrades a càrrec de ponents del màxim nivell, tant nacionals com internacionals, per contextualitzar aquest àmbit de la cultura popular en diversos països i moments, i per definir el paper del fet geganter català a escala europea i mundial, amb noms tan destacats com ara Jan Grau (Catalunya), Íñigo Castellano (Navarra), Jean-Pierre Ducastelle (Bèlgica), Paul Spapens (Holanda) o Nina Kammerer (EUA). En l'àmbit local, cal esmentar la participació de Gerard Pouget i Salvador Palomar.
L'activitat al carrer
La jornada de dissabte, a més de l'estrena del vestit de la Vitxeta, també va estar marcada al carrer per la plantada de gegants que va haver-hi al matí a la plaça de la Llibertat i que al migdia es van desplaçar en cercavila fins a la plaça del Mercadal. Durant la tarda, hi va haver una nova cercavila dels gegants participants, amb un recorregut més ampli i semblant al de la Festa Major de Sant Pere. A dos quarts de 8, es va fer una mostra de balls de gegants, i a les 11, el concert de la Banda de la Festa Major. Quant a la trobada de colles, aquesta va començar dissabte a les deu del matí a la plaça de la Llibertat i finalitzarà aquest diumenge a la mateixa plaça.
Aquest diumenge 15 d'octubre s'uniran a la cercavila els gegants catalans, a partir de les 9 del matí. A les 11, començarà una nova cercavila pels carrers de Reus i, finalment, a la 1 del migdia, arribaran tots els elements festius, on es farà una ballada final i diversos parlaments.
Paral·lelament, al vestíbul de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (raval de Robuster, 34) es podrà veure, del 12 al 27 d'octubre, l'exposició 'Gegants del món', mentre que el divendres 13 a la tarda i el dissabte 14 es projectarà al Castell del Cambrer l'audiovisual 'El fet geganter, patrimoni cultural mundial'.
El certamen està organitzat per l'Ajuntament de Reus, els Gegants de Reus i l'Agrupació Gegantera de Catalunya en el marc de la capitalitat cultural de Reus 2017.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics