Divendres, 29 de Març de 2024

Montserrat Caelles: 'He volgut tirar endavant un projecte cultural vàlid i integrador per a Reus'

La regidora fa balanç de la tasca al capdavant de l'àrea municipal de Cultura i apunta que la capitalitat 'ens deixa un llegat molt ric'

26 de Maig de 2018, per Marc Busquets
  • Caelles, al CIMIR, en una imatge d'arxiu

    Marc Busquets

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Montserrat Caelles, fa balanç de la seva tasca a un any de les eleccions municipals. L'esdeveniment més destacat, el de la capitalitat cultural, "ens va fer posar-nos el llistó molt alt". Per endavant, hi ha la celebració del projecte 'Reus, Ciutat de la música 2018'. A banda, projectes "estratègics" com el de 'Reus plató' o la projecció de ciutat des del comerç són altres dels temes que Caelles analitza per al mitjà. 

Quina valoració en fa, de la feina feta en aquests tres de mandat per la seva regidoria?

Tot plegat ha estat un gran aprenentatge. La cultura, en una ciutat com la nostra, és important. Tenim una gran història al darrere i una gran tradició, en aquest àmbit. Tenim, de fet, una gran identitat cultural. Crec també que el futur és ple d'oportunitats. Ara bé, el primer ha estat fer una reflexió profunda sobre d'on veníem, on som i on volem anar. Dit això, i per ara, la nostra gran oportunitat ha estat la capitalitat cultural. 

Si ja som un referent cultural, per què es va impulsar la capitalitat?

Perquè es tractava d'un repte que ens va fer posar-nos el llistó molt alt. Vam definir les línies estratègiques, ens vam marcar els objectius corresponents i, en especial, ens vam plantejar quin era el llegat que volíem deixar. El que vam tenir clar, d'entrada, és que la ciutat s'havia de sentir seva la capitalitat i que l'esdeveniment havia de reflectir la riquesa de la cultura reusenca. 

Van trobar-hi mancances?

No és això. En tot cas, vam estudiar què hi havia i què podia potenciar-se. En aquesta línia, una de les coses més importants de la capitalitat va ser el procés participatiu obert al teixit local, a les entitats i als ciutadans, perquè fessin les seves propostes. Hi ha va haver molta comunicació entre la regidoria i els actors culturals de Reus. També va ser una gran oportunitat per establir més comunicació amb altres entitats amb les quals no s'hi havia parlat de manera freqüent, pels motius que fos. 

Què va suposar treballar la capitalitat a partir de diversos eixos?

L'opció de formar diverses taules d'experts que ens van donar una visió molt àmplia i molt concreta, al mateix temps. Van ser taules de debat i participatives en què van poder-se parlar sobre els projectes que ens havien arribat i que van servir precisament per fomentar que tothom hi digués la seva. Van arribar moltíssims projectes que de seguida vam tenir clar que havien de tirar endavant, però els recursos van ser limitats i per establir què podíem fer ens va anar molt bé la participació ciutadana. Vam tenir una bona capitalitat, i es va fer una bona feina de captació d'ingressos de via privada, perquè el teixit econòmic i productiu de la ciutat ens va implicar i això ens va anar molt bé.

Quina reflexió han fet, posteriorment?

El llegat que ens ha quedat important, molt ric, que a banda ens ha donat molta informació de la vida cultural que hi ha a Reus. Moltes de les activitats fetes han de tenir continuïtat, hi creiem, i totes tenen un component musical que ens ha fet voler apostar per 'Ciutat de la música 2018'. De cara al futur, i sempre en funció dels recursos disponibles, volem lligar la capitalitat amb un esdeveniment que segueixi una línia de treball clara amb els actors implicats. Tot plegat ens permet anar dibuixant el futur pla estratègic de la ciutat, en aquest camp, que ens ha d'ajudar a articular polítiques culturals i saber com aplicar els recursos que tinguem. 

En aquesta ocasió, els experts que formen les taules de treball també decideixen sobre la programació?

Més que decidir sobre la programació concreta, que hi és, ens ajuden a recollir les propostes que ens arriben. Com que és un esdeveniment d'una dimensió menor a la capitalitat, però, no hi ha un procés participatiu. Ara bé, els agents musicals i les entitats que han tingut una proposta clara ens l'han poguda explicar per tal que la valorem. Les iniciatives que arriben des de les diverses regidories es posen damunt de la taula per ser estudiades, també, amb la finalitat de dotar d'un component musical segons quines iniciatives que es duen a terme a la ciutat. I, a banda, estem treballant en els projectes educatius per tal que la música sigui una part important en projectes adreçats als infants com a aposta de futur. No ens obsessionem amb una programació, en tot cas. 

Quan la van presentar, però, es va avançar que aquesta havia d'incloure uns quants grans noms de la música. 

Som a punt d'anunciar-los, en unes poques setmanes donarem a conèixer algunes novetats. Les propostes estan lligades, això sí. 

Segueixen buscant noves vies de finançament?

Sí, però a hores d'ara seguim en la xifra amb la qual vam començar el projecte, amb el suport de la Diputació. 

La cultura ha estat una de les grans línies de govern del mandat. L'oposició ha estat molt crítica, segons com. 

En el meu cas, vaig accedir a la regidoria sense tenir experiència, si bé creia que era una gran eina per al progrés de la nostra ciutat. Crec, però, que habitualment la cultura ha estat usada políticament, per criticar segons què o qui. Observo, analitzo i parlo amb molta gent, a la feina, el que em suposa un gran aprenentatge, que és el que compta. El que s'ha de tenir clar és que el teu projecte sigui vàlid i integrador, i aquesta és la línia que he volgut seguir més enllà del que pugui dir l'oposició, és el projecte que he volgut tirar endavant. Que, per cert, ha de poder dir el que vulgui. Ningú és capaç de fer-ho tot sempre bé, així és que la crítica hi ha de ser. I forma part de la vida política. Torno a dir, però, que per a mi ha estat un gran aprenentatge. La nostra gent està molt implicada en la cultura, aquest és un valor que tenim i al mateix temps un repte per fer-ho bé quan et trobes a la regidoria. 

Ningú és capaç de fer-ho tot sempre bé. Ha fet autocrítica?

M'agradaria tenir més recursos econòmics per poder invertir-los en cultura, això està clar. És cert que la cultura és una de les prioritats del govern, entesa a més com un element de projecció de ciutat, per ser un referent en aquest camp, per explicar la nostra ciutat a partir de les tradicions, el patrimoni i els productes de proximitat. Més que no pas autocrítica, i ja que sóc en aquest sector, lluitaré perquè hi hagi més recursos. Hem governat amb minoria, però, que consti, i això ha fet que no sempre haguem treballat amb la previsió que caldria ni prendre les decisions que permeten una gestió oportuna. Només cal recordar el que va passar l'any passat, que vam aprovar molt més tard del que hauríem volgut i havíem de treballar la capitalitat cultural. 

Ha lligat Cultura i projecció de Ciutat. Un dels projectes en aquesta línia són les polseres 'Visit Reus'.

És un projecte que hem volgut impulsar i que moltes altres ciutats desenvolupen, per exemple amb targetes o elements similars. Nosaltres hem optat per les polseres perquè trobem que són elements que identifiquen els turistes d'una manera molt clara, i que sabem que aquests valoren de manera positiva perquè els permet visitar elements patrimonials i els museus. Hem engegat una primera fase de la qual donarem xifres més endavant, si bé hi hagut més d'un miler d'usuaris. En una segona fase que aviat anunciarem, hi haurà més activitats i avantatges per als titulars de la polsera. 

Un altra iniciativa en aquest camp és l'oficina de rodatges 'Reus plató'. 

Això mateix. Vam adonar-nos que hi havia productores que mostraven el seu interès per venir a rodar un espot a la ciutat, i vam voler reforçar els lligams amb la Catalunya film comission perquè ens fessin costat i ens ajudessin a potenciar els espais que tenim per atraure produccions i promoure la ciutat. A partir d'una moció d'un altre grup municipal (Cs), vam entendre que era un projecte que podia tenir un gran recorregut i vam voler impulsar-lo des del CIMIR, perquè és un equipament on es treballa la imatge i, per tant, tenia tot el sentit. Més endavant serem actius a la recerca de productores. 

S'han plantejat afegir-hi els platós disponibles, a l'oferta?

Més endavant, per descomptat. Ara som en una primera fase d'estudi, i el que volem promoure són els elements patrimonials que s'han inclòs a la Catalunya film comission. Si al futur hi ha prou demanda i optem per la professionalització del projecte, és una opció. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics