La immensa popularitat de Prim durant el segle XIX es va fer palesa en tots els aspectes de la quotidianitat. Un d'ells és el de les nombroses pintures en les quals trobem la seva imatge. En un moment històric en què la fotografia feia els seus primers passos, la pintura encara era la manera més habitual de fer immortal la imatge d'un gran personatge.
Pintures a la guerra del Marroc de 1859
Marià Fortuny, també reusenc i coetani de Joan Prim, va dedicar diverses obres al polític i militar reusenc. Fortuny va ser comissionat per la Diputació de Barcelona per deixar testimoni de les fites del cos de voluntaris catalans a la guerra del Marroc en la que Prim hi participà com a comandant. El viatge amb les tropes va implicar una autèntica catarsi artística i personal per Fortuny que el va dur a la seva iniciació pictòrica en l'orientalisme.
Una de les batalles més importants d'aquesta guerra es va lliurar per l'ocupació de Tetuan. La intervenció decidida i valenta del general Prim va ajudar a aconseguir una victòria que a Espanya li va reportar la sobirania sobre Ceuta i Tetuan. Fortuny va immortalitzar aquesta gesta en el quadre inacabat titulat la "Batalla de Tetuan".
El quadre, pintat entre 1862 i 1864 a Roma, va arribar a Barcelona per primera vegada el 1875. És un quadre immens, fa tres metres d'alt i poc menys de deu metres de llarg i es pot contemplar des del 2004 al MNAC. És tan gran que caldrà observar una bona estona aquest quadre panoràmic per trobar-hi en Prim. Fascinat per aquesta espectacular obra, Salvador Dalí en va fer la seva particular interpretació cent anys després en un nou quadre amb el mateix títol però de format molt més reduït en la que la figura de Prim curiosament ja no hi apareix.
Fortuny va realitzar un altre quadre sobre la guerra del Marroc, és el de la 'Batalla de Wad Ras'. Tot i no ser tan conegut és d'un estil molt similar al de la "Batalla de Tetuan", aquest és molt més petit, i el podem trobar al Museu del Prado de Madrid.
Però si el que volem és veure a Prim en primer pla lluitant a la Batalla de Tetuan, caldrà que ens fixem en el quadre del gironí Francesc Sans Cabot que és al Palau de la Capitania General de Barcelona des del 2015 cedit pel MNAC.
També podem veure a Prim en primer pla en el quadre sobre la 'Batalla de Castillejos' d'August Ferrer-Dalmau. Aquest pintor contemporani i hiper-realista és un amant de la història i dels conflictes bèl·lics raó per la qual té diferents pintures on hi és present el General Prim en situacions de combat a l'Àfrica. Ferrer-Dalmau va néixer a Barcelona el 1964 i va ser enviat a la recent guerra d'Afganistan pel Ministeri de Defensa espanyol per fer esbossos del conflicte. El seu caràcter el defineix perfectament una frase que va deixar anar en una entrevista a RTVE i que diu "Pinto con una espada en la mano, sintiendo la frialdad de su acero".
Retrats
Però més enllà de les batalles en què Prim participà, també trobem quadres amb l'efígie de Prim en solitari. Un dels més coneguts és el pintat per Luis Madrazo, fill del també pintor José Madrazo, i que és al Palau del Senat espanyol.
Si anem a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú hi trobarem un excel·lent retrat d'Eusebi Valldeperes (1827-1900) company d'estudis de Federico Madrazo, germà de Lluís Madrazo. En aquest quadre, Prim llueix uniforme militar ple de medalles i condecoracions.
Però no sols pintors d'aquí van dedicar quadres a la figura de Prim, el francès Herni Regnault (1843-1868), té penjat al conegudíssim Museu d'Orsay de París un quadre de grans dimensions amb la figura eqüestre de Prim. Curiosament, al Museu del Prado de Madrid, hi ha una còpia reduïda d'aquest quadre feta pel mateix Regnault però que no està exposada al públic i que no va acabar d'agradar al mateix Prim. Fins i tot a Alemanya podem trobar una litografia amb un jove Prim com a protagonista, ens referim a la d'August Weger feta a Leipzig.
Un altre quadre on podem veure Prim dalt d'un cavall i vestit de mariscal és el del pintor andalús Antonio Mª Esquivel (1806-1857). El pintor sevillà va pintar el quadre el 1844, cinc anys després de patir una ceguera de què feliçment es va recuperar. En el retrat on es pot veure un jove Prim que feia els seus primers passos en política i està exposat al Museu Nacional del Romanticisme de Madrid. En aquell mateix any, Prim va ser condemnat a sis anys de presó, acusat de conspirar per assassinar Narvaez, president del Consell de Ministres i molt proper a Isabel II.
El magnicidi de Prim
L'encara avui misteriós atemptat de Prim també va donar origen a l'últim quadre de Prim. En ell es pot veure el féretre del militar reusenc a la madrilenya basílica d'Atotxa davant la mirada atònita del nou rei d'Espanya que ell havia fet venir d'Itàlia, Amadeu de Saboia. El quadre és obra del pintor alcoià Antoni Gisbert (1834-1901) i també està exposat al Museu del Romanticisme de Madrid.
El quadre de Gisbert és àmpliament conegut pel seu valor històric. La restauració borbònica de 1874 va obligar a deixar el càrrec de director del Museu del Prado a Antoni Gisbert i l'obligà a exiliar-se a París.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics