Dilluns, 15 d'Abril de 2024

S'acaba la informatització del fons de la Biblioteca del Centre de Lectura

07 de Setembre de 2021, per
  • La informatització del fons documental ha durat més de dues dècades

    Cedida

La Biblioteca del Centre de Lectura de Reus ha finalitzat el procés d'informatització del seu fons documental, que va començar fa 22 anys. En números globals, la biblioteca compta actualment amb 307.966 documents, tots ells accessibles per mitjà de les plataformes digitals del servei. El 131.665 és el darrer número registrat manualment als llibres de registre de la Biblioteca del Centre de Lectura, que correspon al títol El meu nom és Joe, de Ken Loach. Era el dia 26 de maig de 1999.

"A partir d'aquell moment, els imprescindibles llibres de registre que ens permetien saber en cada moment quants documents hi havia a la biblioteca van quedar en dipòsit al despatx de les bibliotecàries. I va començar un llarg i laboriós procés d'informatització de tots els nostres fons bibliogràfics i hemerogràfics", explica Montserrat de Anciola, cap de la Biblioteca.

La reconversió de tots els documents catalogats amb el sistema tradicional de fitxes al catàleg informatitzat s'ha anat compaginant durant tots aquests anys amb la catalogació dels fons de nova adquisició. Al llarg de tot aquest procés, s'ha canviat dues vegades de sistema informàtic i tres vegades els estàndars catalogràfics que marquen les autoritats biblioteconòmiques.

En primer lloc, es van informatitzar tots els documents que es podien deixar en préstec (posteriors als anys 70). Tot seguit es van reconvertir la resta de documents relacionats amb la literatura i de temàtica històrica, aquells que en termes biblioteconòmics identifiquem com el 8 i 9 (segons la Classificació Decimal de Rubió, emprada per la biblioteca). Finalment, van seguir-los els altres números 0 – Obres Generals, 1 – Filosofia, 2 – Religió, etcètera., deixant per al final els números 5 – Ciències Pures. Ciències Naturals i 6 – Ciències Aplicades.

El passat 11 de maig va finalitzar aquest procés de reconversió del fons documental. Actualment es pot afirmar que la Biblioteca del Centre de Lectura compta amb 264.336 documents que corresponen a 172.946 títols (dades del 23 d'agost de 2021), segons l'entitat. A aquests documents, que es poden recuperar en línia a través del catàleg informatitzat, cal sumar-los els que es troben accessibles per mitjà de la Biblioteca Digital.

En aquesta plataforma, s'hi poden consultar 31.426 ítems, que corresponen a 43.630 documents.

La col·lecció de goigs de la família PratsD'altra banda, la Biblioteca del Centre de Lectura també va acabar al maig la catalogació i digitalització de la col·lecció de goigs que l'any 2004 la família d'Enric Prats va donar a l'ateneu. Aquest fons documental està compost de 25.000 goigs ordenats per devocions i en un estat de conservació excel·lent.

Les dates d'impressió comprenen el període que va des del s. XVIII fins al s. XX. La catalogació, classificació, indexació, digitalització i difusió del fons va començar l'any 2013 gràcies a l'ajuda del Departament General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat, del qual s'ha anat rebent una subvenció anual que ha permès la consecució d'aquest projecte.
 

Els goigs de la col·lecció de la família d'Enric Prats també s'ha informatitzat Foto: Cedida 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics