Diumenge, 05 de Maig de 2024

Tarraco Viva recupera la presencialitat però manté un terç d'actes virtuals

26 d'Abril de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Aquest dimarts s'ha presentat el programa d'actes de Tarraco Viva.

    Josep M. Llauradó

"Grans descobertes de l'antiguitat, arqueologia i història per al segle XX": aquest ha estat finalment el tema triat per a la 24a edició del festival Tarraco Viva. La recuperació de la normalitat i, per tant, de la presencialitat, anirà acompanyada encara d'un terç dels actes en format virtual, donat que l'organització vol aprofitar les tecnologies popularitzades arran de la pandèmia.

Amb l'arqueologia al centre del discurs, doncs, del 15 al 29 de maig la ciutat de Tarragona, Altafulla, Vila-rodona, Constantí, Cambrils i Reus acolliran un total de 355 activitats, el 68% de les quals seran presencials i el 32% restant virtuals. Reus precisament se suma enguany a través del Museu Arqueològic Salvador Vilaseca.

La coincidència de diverses efemèrides, com ara el descobriment de la tomba de Tutankamon, els 100 anys de l'inici de les excavacions a les tombes reials d'Ur, els dos-cents anys del desxiframent dels jeroglífics o els dos-cents anys també del naixement de Heinrich Schliemann, el descobridor de Troia, han fet pensar en com aglutinar-les en un sol esdeveniment.

El director del festival Magí Seritjol, ha apuntat que "sense la mirada al passat, difícilment es pot mirar al futur" i ha recordat que són diverses les institucions i agrupacions que es dediquen a l'arqueologia i que tenen seu a la ciutat. Per això, segons Seritjol, s'hauria de reivindicar com "la capital arqueològica del país", i ha recordat les excavacions que es van dur a terme a la ciutat, als anys 20 i 30 del segle XX, com van ser la Necròpolis o el Fòrum de la Colònia.

El programa de Tarraco Viva, que es podrà consultar en els propers dies al web, compta amb exposicions, recreacions històriques, conferències, debats, monòlegs, propostes gastronòmiques, documentals, tallers, jocs participatius i visites guiades. Les entrades es podran adquirir per un preu simbòlic, la majoria a 2 i 3 euros, però no seran gratuïtes per garantir que no hi hagi reserves que no s'acabin aprofitant.

Algunes de les novetats i dels actes més destacats d'enguany són les exposicions Arqueología viva i Cinc peces, cinc històries, les activitats de Tarraco a taula que enguany celebren 25 anys,  les xerrades amb imatges del Cicle Històries de l'Arqueologia, la recreació històrica de Tutankamon i Carter, els monòlegs teatralitzats sobre com Schliemann va descobrir Troia, sobre com l'egiptòleg Jean-François Champollion va desxifrar els jeroglífics egipcis, sobre la descoberta de les reials tombes de la ciutat sumèria d'Ur a través del relat de l'escriptora Agatha Christie o la presentació de la darrera novel·la de Santiago Postiaguillo, per citar només alguns pocs exemples. A més, el 20 de maig es celebraran diverses activitats dirigides a joves, en una jornada educativa que comptarà amb la participació d'una gran quantitat de docents i alumnes.

"L'estat del patrimoni no és bo, però és millor ara que fa tres anys"


El regidor de Patrimoni de l'Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha assegurat en la roda de premsa que aquest final de mandat tenen tres prioritats: Ca l'Agapito i tota la zona de la Porta Tàrraco, la Torre del Pretori i finalment el Fòrum de la Colònia. Altres actuacions hauran d'esperar, com la de l'Amfiteatre romà, on no s'hi celebraran les habituals recreacions de gladiadors -aniran al Camp de Mart- per la perillositat de les graderies. Tampoc hi ha terminis en l'actuació a les graderies de la plaça dels Sedassos, ja que segons Pinedo no disposen de suficients persones en aquesta àrea de l'Ajuntament per acabar d'adequar la normativa i que pugui pujar gent a la nova estructura. En general, Pinedo valora que "l'estat del patrimoni no és bo, però és millor ara que fa tres anys".

Sobre Tarraco Viva, Pinedo ha avançat que el projecte ja de cara a l'any vinent és dotar de més activitats durant tot l'any, especialment a l'estiu, el patrimoni de la ciutat. D'aquesta manera, es recuperaria la iniciativa "Tarragona Història Viva", que servia per captar turisme interessat en el passat romà de la ciutat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges