"És temps de mirar enrere sense deixar mai de mirar endavant. És un FEC de festa i de pausa", assenyala el director artístic del Festival europeu de curtmetratges (FEC) de Reus, Christian Inaraja. La 20a edició, que des d'aquest dijous i fins al proper dissabte projectarà filmets i organitzarà altres activitats obertes a la ciutadania, s'ha plantejat internament per fer "un exercici de reflexió". "Es tracta de veure què s'ha aconseguit, què hem construït al llarg d'aquestes dues dècades i d'analitzar si el que fem va en la línia d'altres festivals consolidats d'arreu", afegeix. Al mateix temps, "i per premiar la gent, que sempre ens ha fet costat", hi haurà un final festiu amb un concert de La Iaia. "No podia ser d'una altra manera. No volíem fer un acte de cloenda convencional i marxar cap a casa", subratlla.
Projeccions gratuïtes
D'aquesta manera, i en relació als anteriors, el FEC 2018 ha eliminat la secció a competició i n'ha previst una de retrospectiva, i que inclourà alguns dels curts que ja formen part de la memòria del festival. "Hem fet una selecció que creiem que és representativa del que ha estat el certamen. Tornarem a veure alguns dels curts que han estat premiats, o que més repercussió han tingut, però també en veurem molts altres que hem volgut recuperar per altres raons", detalla Inaraja. Val a dir, això sí, que l'esdeveniment ja comptava fins ara amb la projecció de films de passades campanyes. "Totes les projeccions seran gratuïtes", fa constar.
Inaraja avança que serà un cop finalitzada la 20a edició quan "serem capaços de treure les conclusions adequades" de cara al futur. "És evident que el format ens ha funcionat, perquè un festival no aguanta dues dècades si no té públic. A més, vam aparèixer en un moment en què en moltes altres poblacions també n'hi havia", recorda. La crisi, després, en va destruir uns quants "i hem quedat els que hem quedat. I si el FEC es manté actiu és pel suport institucional, però també perquè la ciutat se l'ha fet seu", celebra. Per tot plegat, raona, "hem crescut tal i com ha fet el sector del curtmetratge. S'ha professionalitzat i ara poden veure's grans treballs", argumenta.
Un format amb bona salut artística
"Anys enrere els curtmetratges es feien sense mitjans, i eren percebuts com un exercici més dels estudiants de cinema. Actualment, hi ha molts més mitjans i festivals com el FEC serveixen per donar-los a conèixer", afegeix Inaraja. L'assignatura pendent, però, segueix sent la distribució comercial. "Ara ja podem veure documentals, a les sales. Temps enrere era impossible. Vull pensar que en uns anys acabarem veient curs als circuits comercials", manifesta un dels responsables del certamen reusenc. Prova de la bona salut artística del format, aquesta setmana a Reus s'hi podran veure "joies". És el cas de 'Los desheredados' (Laura Ferrés, 2017), o del film hongarès 'Mindenki' (kristof Deak, 2016), que l'any passat va deixar sense Oscar el reusenc 'Timecode'.
El FEC 2018 arrenca aquest dijous, a les 12 del migdia, amb la primera sessió de la secció Drugmetratges, i en la qual prendran part els escolars de les nostres comarques. A les 7 de la tarda, al Bravium, hi ha la primera entrega de la secció retrospectiva, que tindrà continuïtat a les 9 del vespre al Bartrina. La resta del programa es pot consultar en aquest enllaç. Pel que fa a les activitats paral·leles, s'ha convocat un nou concurs de Microfilms (amb premis d'entre 600 i 800 euros) i el taller d’animació Minicurts, sessions infantils. La cloenda de dissabte al vespre, per cert, tindrà un record per al malaguanyat Carles Santos. L'artista va ser membre del jurat del FEC en un parell d'ocasions.
Recupereu el 'teaser' del FEC 2018:
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics