Dimecres, 26 de Juny de 2024

Un record per a Josep Siré Casas

Aquest mes de febrer es compleixen 100 anys del seu naixement

  • Josep Maria Siré Casas

    Cedida

Ara fa cent anys del naixement d'un artista ben desconegut a la nostra ciutat, però que va tenir una vida plena d'aventures que li van modelar un caràcter peculiar, únic i interessant.

Josep Siré Casas va néixer el 19 de febrer de 1924 a Reus i ben aviat va descobrir la seva vocació artística treballant al taller del gran escultor Modest Gené. Va ser coetani i amic entre d'altres dels artistes reusencs Ramon Ferran i Josep Ferré Revascall.

De ben jove ja va començar a donar mostres del seu caràcter aventurer i intrèpid. Amb només dotze anys va marxar a peu fins al Port de Tarragona, on es va amagar en un vaixell que anava cap a Castelló. Va ser la primera experiència com a polissó en un vaixell, una experiència que es repetiria el 1944 quan es va embarcar cap a la ciutat occitana de Marsella (Provença, França) des d'on va continuar viatjant fins a París per treballar d'assistent en el taller de Pablo Picasso, amb només vint anys.

Pocs anys més tard va començar una odissea pels cinc continents. En arribar a Amèrica va ser empresonat a l'illa d'Ellis, a tocar de l'estàtua de la Llibertat de Nova York, als Estats Units, per contravenir les lleis antiimmigració d'aquest país. El seu esperit lluitador i llibertari el va dur a protagonitzar una fuga nedant, que segons sembla, va ser l'última que es va produir en aquesta presó nord-americana. L'illa d'Ellis va deixar de funcionar com a centre de control immigratori el 1954. No seria l'única vegada que Siré Casas dormiria entre reixes, uns anys més tard va ser empresonat a la presó de la Concordia, a l'Argentina.

La seva trajectòria com a pintor i il·lustrador va fer que el 1948 fos l'encarregat de dibuixar el cartell de la Festa Major de Reus. Va ser en una de les poques ocasions en què va tornar a la nostra ciutat en aquella etapa de joventut. L'esmentat cartell no va agradar gaire a les autoritats franquistes de l'època i el van fer retirar per subversiu i catalanista. En el cartell hi apareixia el timbaler del Bruc amb la Prioral al fons.

De nou va abandonar Reus per tornar cap a Sud-Amèrica, on va exercir com a mestre d'escola a Bolívia. No va ser fins als anys 50 i a Montevideo, a l'Uruguai, on Josep Siré va trobar una certa estabilitat. Es va casar amb la Margarita, una dona uruguaiana extremadament educada i elegant de família benestant, la filla d'un ministre del país llatinoamericà.

A l'Uruguai, va treballar com a pintor, il·lustrador i gravador, tot obtenint el reconeixement professional que tot artista desitja, però el cop d'estat militar de 1973 que va patir el país va fer que hagués de marxar precipitadament. La seva ideologia llibertària l'hauria dut molt probablement a ser afusellat pel nou règim militar uruguaià, però el va salvar el fet de treballar per una empresa farmacèutica nord-americana.

En deixar l'Uruguai va tornar a Reus amb la seva dona Margarita i va fer diverses exposicions de la seva obra pictòrica per importants ciutats europees com Bordeus (Aquitània, França), Colònia (Alemanya) o Barcelona. Al cap d'uns anys va morir la seva dona Margarita a Reus i va pensar que seria una bona idea fer el Camí de Santiago. En aquell viatge es va enamorar de la ciutat de Logronyo i s'hi va quedar a viure fins a la seva mort a Logronyo, el 2013.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges