Divendres, 29 de Març de 2024

Un xoc de realitats

Àlex Plaza mostra la seva experiència a Cuba amb una exposició al bar Campus fins el 19 de juny

06 de Juny de 2018, per Adrià Díaz Bages
  • Imatge de l'exposició 'Cuba 26A'

    Alex Plaza

Vides oposades i un contrast de civilitzacions. Amb aquestes bases, el jove fotògraf reusenc Àlex Plaza ha construït un relat que ha desembocat en l'exposició 'Cuba 26A', una selecció de 10 fotografies que representen “una experiència vital” i un "xoc de realitats" entre l'illa i casa nostra. Les imatges estan captades "des de diversos àmbits", explica, i ho ha fet amb la càmera i les vivències al carrer.

Contrast de civilitzacions

Graduat en Fotografia a l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, Plaza té als seus 24 anys una gran curiositat pel món que l’envolta i no pot estar-se quiet. "M’agrada visitar països on es pot comprovar el contrast de civilitzacions i on tot sigui completament diferent del que tenim aquí", assegura el fotògraf, apassionat per conèixer noves cultures. "És tota una aventura”, subratlla.

Treu la càmera, col·loca l’objectiu i dispara. Les fotos parlen per si soles, i exposen història viva de places i carrers de Cuba. “Tota l'exposició gira al voltant del mateix fil conductor, que és la vida dels més pobres del país”, per narrar una història que recull també les experiències del reusenc a l'illa centreamericana.

Aquest viatge li va suposar un aprenentatge vital i una de les millors experiències que ha viscut per ara, tot i que admet que els primers dies "ho vaig passar malament". "Em sentia sol, en un país desconegut", comenta, però també tenia la certesa que "era un país prou segur". A mesura que passaven els dies va guanyar en seguretat, relata el fotògraf, que compara la facilitat a l’hora de fer fotos amb la dificultat de copsar el mateix tipus de situacions a Catalunya, per exemple. “Les imatges a Cubra surten soles, tot és nou i fotogènic, és un xoc de realitats totalment diferent, i és molt més fàcil”, explica, amb l’ànim de tornar a viatjar a un país desconegut i exòtic.

‘Street photo’ i referents

Fan de l'‘street photo’, el cuquet per la fotografia de carrer li va sorgir a classe, on va descobrir la trajectòria de diversos fotògrafs que ha agafat com a model. Walker Evans, gran exponent del segle XX en periodisme fotogràfic, el va fascinar, ja que es tractava d’una fotografia "totalment diferent a la que acostumava a fer". Aquest descobriment el va animar a sortir al carrer per "retratar el món", i Cuba era l'escenari ideal per fer-ho. També es va inspirar en Tria Giovan.

Plaza explica que en l'exposició al bar Campus ha volgut transmetre una imatge "més sentimental, suau i càlida" de Cuba, però alhora una "visió crua i directa del que és la vida als seus carrers" a través de la fotografia. El recull de d'imatges amb el qual va tornar del país centreamericà contenia molts retrats, però el reusenc es va voler centrar en la fotografia documentalista i crítica. "Pretenia mostrar la realitat social i econòmica i el tarannà de la gent que hi viu", expressa.

La selecció de fotos pertanyents a l’exposició tenen un fil conductor comú que les connecta, expliquen una historia conjunta i posen de manifest les vivències cubanes de Plaza. “Són un recull de les imatges més representatives i, alhora, dels moments que més em van impactar”, revela. Cuba, diu, "m'ha canviat la vida". També ha estat la llavor de futurs projectes, ja que té la intenció d'anar-se'n al Vietnam, l'India, Japó o Indonèsia per "submergir-me en les seves cultures". 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics