Les ciutat de Valls i Vilafranca han commemorat, aquest dilluns al migdia, els 10 anys de la declaració dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco.
A la capital de l'Alt Camp, després d'un breu acte al saló de plens de l'Ajuntament, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, representant de les colles i autoritats locals han visitat un dels tres tòtems que el consistori ha instal·lat fa pocs dies a tres accessos de la ciutat amb la inscripció 'Km 0 món casteller Valls' per reivindicar la seva condició de "bressol" dels castells.
A Vilafranca, l'Ajuntament ha reunit les tres colles locals en un acte auster marcat per la lectura d'un manifest i el llançament de 10 coets.
La celebració de l'efemèride s'han hagut d'adaptar al context de restriccions actual amb actes sense públic i de forma reduït, però amb múltiples referències a la situació actual per la qual passa també el món casteller, sense actuacions des de l'esclat de la crisi de la covid-19. A Valls, la consellera Ponsa ha recordat que la declaració que la Unesco va fer des de Nairobi, Kènia, fa ja una dècada, va esdevenir "un fet de país". "El país sencer va fer seva la festa i val la pena recordar, malgrat les circumstàncies adverses, els valors del món casteller, tants i tant profunds, que ens faran revertir la situació que ens afecta de moltes maneres", ha manifestat Ponsa, tot remarcant que el Govern treballa des de fa temps amb les colles i entitats implicades per establir "mesures" que ajudin a reprendre l'activitat castellera tan bon punt la situació sanitària ho permeti.
Als valors de generositat i solidaritat del món casteller s'ha referit també l'alcaldessa, Dolors Farré, qui ha defensat la necessitat de commemorar l'efemèride malgrat el moment "atípic" actual. En aquest context, el consistori ha instal·lat tres tòtems amb la inscripció 'Km 0 món casteller Valls' a tres rotondes d'accés a la ciutat (les de la carretera de Tarragona, la de Montblanc i el Vendrell) per recordar la seva condició de "bressol" d'aquesta manifestació de la cultura popular. "És un homenatge als nostres xiquets de Valls, el llegat de generacions d'homes i dones, durant més de dos segles. Són els protagonistes", ha remarcat Farré, tot posant èmfasi en el fet que els 'xiquets' de Valls han mantingut aquesta tradició i projectat la imatge de Catalunya al món en moments difícils.
Un cop finalitzat l'acte a l'Ajuntament, la comitiva amb autoritats i representants de les colles castelleres ha visitat el tòtem de l'accés de l'N-420, cap a Tarragona, on han desplegat una pancarta commemorativa dels deu anys de la declaració de patrimoni immaterial de la humanitat. Un reconeixement, segons ha remarcat per la seva banda el president de la Colla Vella, Albert Pedret, que "compromet" el Govern a "vetllar per la bona salut dels castells", quan el pròxim febrer es compleixen 230 anys de la primera actuació documentada, a la plaça del Blat amb motiu de les festes desenals de la Candela. "Tornarem a les places amb més força i ganes que mai", ha avamçat per la seva banda el president de la Joves, Roger Estil·les.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics