Dijous, 28 de Març de 2024

Daniel Giralt-Miracle, al Centre de Lectura

01 d'Octubre de 2014, per Xavier Filella

El crític i historiador de l’art Daniel Giralt-Miracle és un bell conegut de la ciutat. Alguns el coneixen principalment pel seu comissariat de l’Any Gaudí 2002 que va permetre recuperar pels reusencs la figura del seu fill il·lustre: l’arquitecte Antoni Gaudí, però cal tenir en compte que la relació de Giralt-Miracle amb Reus ve de lluny: està casat amb una reusenca i coneix de primera mà les corrents artístiques que s’han donat a la ciutat. Cal conèixer la trajectòria de Daniel Giralt-Miracle per saber que parlem d’un dels principals coneixedors de l’evolució de l’art al nostre país.

Llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (UB) i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i diplomat en Disseny i Comunicació per la Hochschule für Gestaltung d’Ulm (Alemanya). Ha estat professor de l’Escola de Disseny Elisava (1966-1973), de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB (1978-1987) i de la Facultat de Belles Arts de la UB (1979-1980). Cap del Servei d’Arts Plàstiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1982-1987), director gerent de la Fundació Caixa Catalunya (1987-1989), director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (1989-1994), creador i director de l’Espai Gaudí de la Fundació Caixa Catalunya (1995-2000) i director científic de l’Istituto Europeo di Design Barcelona (2004-2007). Ha comissariat més d’un centenar d’exposicions d’art, disseny i arquitectura i és autor de més de vint llibres i monografies sobre temes d’art, bells oficis, disseny i arquitectura.

Fill de l’il·lustrador, dissenyador gràfic i impressor Ricard Giralt-Miracle va freqüentar personalment els tallers dels principals artistes catalans com Miró, Dalí, Subirachs, Tàpias,... Fruit de la seva relació directa amb els artistes va poder nodrir una col·lecció d’obra gràfica de primera magnitud. Una col·lecció dipositada en gran part al Museu de Valls (amb dues deixes consecutives d’un centenar d’obres cadascuna). Precisament fa un parell d’anys va presentar a la Sala Fortuny del Centre de Lectura l’exposició Una col·lecció molt particular  amb un total de dotze obres de set artistes diferents que van tenir relació directa amb l’entitat, ja sigui perquè el seu dia en van fer expressament una obra gràfica per tal d’ajudar al Centre (Joan Miró, Josep Maria Subirachs, Joan Brossa) o perquè hi havien exposat algunes de les seves obres. A l’exposició s’hi van poder veure obres de Joan Miró (4), Joan Brossa (2), Hernández Pijoan (2), Salvador Juanpere (2), Josep Maria Subirachs (3), Joaquim Chancho (3) i Ramon Ferran (2).

Giralt-Miracle, els darrers anys ha presentat també diverses publicacions al Centre de Lectura: el llibre 3D Màgic Gaudí on es poden veure fotografies de Gabi Beneyto de les principals obres de l’arquitecte a Barcelona, en format de tres dimensions, amb descripcions del crític d’art i el llibre La Sagrada Família segons Gaudí: comprendre un símbol d’Armand Puig, degà de la Facultat de Teologia de la UB.

Ara torna al Centre de Lectura el divendres 24 d’octubre, a dos quarts de 8 del vespre, per tal de pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2014-2015: Reflexions a l’entorn del paisatge, una bona ocasió per a comprendre com l’art reinterpreta el nostre entorn. La presentació de l’acte anirà a cura de l’artista “reusenc” de Vilaplana, Salvador Juanpere.

Les lliçons inaugurals del Centre compten cada any amb destacades personalitats de diferents camps artístics, literaris o socials. En els darrers anys hi han participat Oriol Bohigas, Lluís Pasqual, Ramon Amigó, Salvador Giner, Josep Fontana Lázaro i Rafael Moneo.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics