El referèndum i la independència culminaran perquè la força de la voluntat de la gent és imparable.
El procés català és un procés que ha anat de baix a dalt. La majoria social s’ha expressat de forma incontestable en prou ocasions com per adonar-se de la magnitud d’un procés que ja no té marxa enrere. La voluntat de la gent és qui decideix i decidirà.
El procés és empès per un moviment popular divers que ja es va expressar i va començar a tenir forma amb la manifestació del 10J de 2010 contra la sentència de l’Estatut promulgada pel Tribunal Constitucional. Va configurar el moviment popular de les consultes sobiranistes on Reus va jugar un paper cabdal amb la plataforma Reus Decideix. La societat ha donat resposta amb la creació de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) tot i que a Reus aquesta darrera encara no ha estat possible pel pacte de desgovern local format per CiU i PP.
Afegir també la gran tasca de moltes organitzacions que han acabat cooperant amb Òmnium Cultural i l’ANC i que contribueixen de forma decisiva en el camí cap a l'exercici del dret a decidir. Són organitzacions com el Cercle Català de Negocis, la Fundació Catalunya-Estat, Sobirania i Justícia, l’Associació Catalana de Professionals, el CADCI, Ara o Mai, i un llarg etc.
Avui, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD), a Reus liderat per la pedagoga Àngels Ollé, aspira a cohesionar la gran majoria social en favor d’exercir el dret a decidir el futur polític de Catalunya, incorporant les principals organitzacions civils, esportives, culturals, sindicals i empresarials.
Al llarg de la història la força de la voluntat de la gent ha estat imparable. I ha sigut aquesta força la que ha fet caure murs i lleis antidemocràtiques que semblaven impossibles de superar. Històricament, la democràcia sempre s’ha imposat. Ho va ser el 1931 quan, després d’unes eleccions municipals, va caure la monarquia espanyola i es va proclamar la segona república. Ho va ser el 1933, quan les dones exercien per primera vegada el dret a vot a Catalunya, a Canet de Mar. Ho va ser el 1965, quan la població afroamericana va poder votar als Estats Units de forma generalitzada. Ho va ser, precisament, el 9 de novembre de 1989, quan la pressió popular va fer caure el mur de Berlín. Ho va ser el 1994, quan els afrikaans liderats per Nelson Mandela van votar i van tombar l’apartheid. I ara, no ho serà?
Votar és democràcia.
Àlfred Pitarch és candidat d’ERC a l’alcaldia de Reus 2015.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics