Dijous, 15 d'Agost de 2024

Desmemoriats?

19 de Maig de 2008, per Anton Baiges Gras

Sembla que el debat sobre l'anomenat "Memorial Democràtic", setanta anys després de la guerra incivil espanyola, es concretarà amb una llei del nostre Parlament en què es reconeixeran tots aquells represaliats i morts pel franquisme, d'una banda, i els assassinats per la reraguarda republicana, de l'altra. Matèria d'alta sensibilitat que exigeix maduresa política i consens als nostres representants electes. De fet, no serà per manca de fronts oberts.

A Reus, també hi ha qui se'n recorda de la memòria col·lectiva, del nostre passat històric. Un exemple tangible el tenim en la darrera obra, Sant Pere i el campanar, de l'Ezequiel Gort, el nostre arxiver municipal, que forneix la biblioteca local d'una ingent obra sobre el passat medieval reusenc, entre d'altres autors que indaguen en la recerca constant d'una història, sovint massa oblidada. Com el passeig de la Boca de la Mina, on el proper dissabte els amics del Casal Despertaferro hi faran cercavila i arrossada popular per reivindicar-ne la seva conservació natural, que no d'asfalt, com sembla que traspua algun projecte "progressista", després d'anys i panys d'inqualificable abandó municipal.

El nostre patrimoni històric, arquitectònic, paisatgístic o industrial encara no es valora com ho fan en molts pobles de l'Europa del nostre entorn cultural, avantatjats en cultura democràtica. Diferents regidories del nostre Ajuntament s'haurien de posar les piles i treballar plegades per a la seva restauració, difusió escolar i coneixement promocional: per quan uns plafons explicatius, en llengües diverses, com fan en tantes capitals europees, de la nostra història al tomb de ravals, al Mercadal, al Castell, a la Prioral, a les ruïnes del Pallol o a l'abandonat portal de l'antic Hospital? Deixarem caure la bòbila del Sugranyes, als Ploms, o l'esquerdada fumera helicoïdal de l'antic molí de la vila, al costat de l'Institut Pere Mata? I la vergonya de la deixada Bassa Nova, convertida en abocador, on els nostres avis hi anaven a passejar? Permetrem que, malgrat el seu caràcter privat i les bones iniciatives dels seus propietaris, el centenari de cal Navàs passi sense pena ni glòria? Massa polític de saló i poca política de restauració del nostre passat col·lectiu.

No deixa de ser paradoxal ara que sembla que gaudirem d'un projecte museístic de ciutat prou consistent, amb l'ampliació del Museu d'Art i Història per la banda dels antics magatzems de cal Rofes, la Casa de la Vila deixi perdre un patrimoni històric encara existent i no en faci l'adequada difusió col·lectiva. Haurem de convenir amb l'il·lustre renaixentista reusenc Antoni de Bofarull, farà més de cent anys, quan preveia la desparició dels referents culturals de la Catalunya-nació , un poble encara alienat pel seu estat de permanent derrota emocional. Al capdavall, la memòria és un acte de voluntat i, com les victòries personals i col·lectives, sempre acaben al sarró de qui se les guanya.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

David Anguera  27 de Maig de 2008

¿¿¿¿¿????

 En quin món vius? No ets d'ERC? No maneu a l'Ajuntament? Per que no preguntes tot aixó a la valencianeta? Feu oposició estan de forma decissiva en el govern? D'aquí a tres anys us pssarà l?ariel per davant. Apa, aprendre el pèl a un altre!

-Zero de Reus  20 de Maig de 2008

Endavant Anton!

Endavant Anton, segueixo els teus comentaris i, d'avorrits res de res, ja m'agradaria que algú que es titlla de professional del medi ho fes amb aquesta correcció i delit. No entenc al Llorenç be si..., alguna cosa traspua el seu comentari...

Carmen  20 de Maig de 2008

TENS RAÓ

 
Tens raó, al nostre poble es fà política de saló i balconada. Nomès ens preocupen les inauguracions, però es deixa perdre el nostre patrimoni dia a dia.

JJS (Madrid)  19 de Maig de 2008

Doncs no llegeixis

Llorenç, ningú t'obliga a llegir. No visitis els seus articles, si no t'agraden. Alguns sí podem llegir textos més llargs i elaborats; no és tan difícil. Potser no som tan drapaires com tu en la lectura; desconec per què ho dius. Per cert, Anton, merci de nou per l'article...

Llorenç  19 de Maig de 2008

Anton: aquests rotllos no es poden llegir

Tu et penses que el personal es llegeix fins al final aquests rotllos teus? Llegir tant fa avorrir, primer, i empipar després... i ve quan t'insulten als comentaris, però és que t'ho busques...

Reportatges