Divendres, 05 de Març de 2021

Camp de Tarragona, corredor del mediterrani: La balda necessària

11 de Desembre de 2018, per Laura Castel i Jordi Fortuny
  • Una imatge d'arxiu del corredor del mediterrani

    Reusdigital.cat

Hi ha decisions que s’han de prendre quan abans millor. Són decisions que tard o d’hora caldrà abordar, perquè els fets faran caure de madura la infraestructura a fer. Tenim notícia que finalment la Unió Europea engloba dins del corredor del mediterrani els trams Algeciras-Bobadilla-Madrid-Zaragoza-Tarragona; Sevilla-Bobadilla-Múrcia; Cartagena-Múrcia-València-Tarragona; Tarragona-Barcelona-Perpinyà, i també Madrid-València.

Més enllà que això significa l’entrada de diners europeus per completar la infraestructura, també comporta una feina urgent de planificació del territori, del Camp de Tarragona i més enllà. Si observem bé, Tarragona és la balda necessària i per on passa qualsevol ramal del corredor. I la pregunta bàsica és: El tram Tarragona-Castellbisbal, el farem amb el tercer fil indefinidament per a les mercaderies?

És evident que, més enllà del l’impacte que suposa un increment ferroviari a totes hores per la costa, acaba esdevenint un veritable coll d’ampolla que de ben segur estarà saturat al 2025. La solució més lògica és passar les mercaderies per l’interior. Però, per on? Per Reus–Roda? Aquesta solució implica alliberar de la costa el tram Tarragona-Sant Vicenç de Calders, però suposa el pas de les mercaderies per la Rambla del Vendrell, per L’Arboç, per Vilafranca, en definitiva un coll d’ampolla per haver de conviure amb la resta del trànsit i, a la vegada, un impacte important sobre aquestes poblacions.

La solució madura, la solució definitiva, no és altra que la d’una plataforma viària per mercaderies paral·lela a l’actual via de l’AVE. Una plataforma que hauria d’arrencar des de l’aeroport de Reus fins a Castellbisbal. Són ara uns 80 quilòmetres imprescindibles per segregar definitivament les mercaderies i eliminar l’impacte sobre la costa i les poblacions. Prenem nota. El caos que ha significat el trànsit ferroviari entre Valencia-Castelló amb el tercer fil ha obligat a projectar la solució d’una doble plataforma d’ample internacional entre València –Castelló.

Aquesta és la solució idònia per evitar tots els problemes. Un projecte xifrat inicialment amb 1.170 milions d’euros, per 60 quilòmetres de via. Prenguem nota. Que estem davant, si no hi posem remei, d’un sistema que expulsa viatgers cap l’interior, cap l’extraradi i ens deixa les mercaderies per l’interior dels nuclis urbans i turístics. Cal reivindicar immediatament la doble plataforma fins a Castellbisbal. Si es poden fer per 60 quilòmetres entre València i Castelló, també s’ha de poder fer pels 80 i escaig entre el Camp de Tarragona i Castellbisbal. I també, sense oblidar la doble plataforma Castelló-Camp de Tarragona.

Laura Castel és senadora d'ERC per Tarragona, i Jordi Fortuny, conseller d'ERC de l’Ajuntament de Tarragona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics