Dilluns, 04 de Desembre de 2023

Del 21 d’agost del 1327 al 21 d’agost del 2017

29 d'Agost de 2017, per Josep M. Vallès
  •  

  •  

Del 21 d'agost del 1327, un soci de l'entitat, fa un testament en el qual manifesta una deixa a favor de l'entitat, estem parlant de fa 690 anys, i és la primera informació escrita en què es menciona l’entitat, però ens escau preguntar-nos, quants anys abans es devia iniciar el funcionament l'entitat perquè un soci fes aquesta donació testamentària?, el que ens motiva pensar que devia fer uns quants que ja existia, però això ara com ara no ho sabem.

Tan sols partint d'aquesta data, que ha passat a l'entitat durant aquests de 690 anys?, quines vicissituds s'han viscut, com han anat canviant les funcions, activitats, etc., que es realitzaven, per arribar avui dia en la forma que s’està portant a terme la gestió cultural i associativa de la mateixa?, són moltes preguntes que algunes estan documentades i tenen explicació, altres les poden entendre o intuir pels documents existents, i altes.

Són molts els reusencs que desconeixen la història de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia (nom actual de l'entitat), també coneguda com 'Els Pagesos', però que en el transcurs d'aquests set segles, ha anat canviant de denominació, així com la finalitat d'aquesta, però per veure la seva evolució ja existeixen textos i documents que ho expliquen, però dins d'aquest context, crec que tenim forçosament de destacar, els següents fets:

Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, ja que la història o llegenda (que cadascú ho assumeixi d'acord amb les seves creences) ens manifesta que la pastoreta Isabel Besora, en la seva arribada a Reus, es va personar a la nostra entitat, per explicar l'aparició, motiu pel qual des de l'inici la nostra entitat ha participat en l'organització dels actes de celebració de l'aparició i posteriorment en la coronació, mitjançant la carrossa triomfal estirada per cavalls i els 24 cavallers que component la Vint-i-quatrena, aquesta recreació-celebració se celebrarà novament, en l'any 2029.

També hem de destacar que tenim un dels misteris de Setmana Santa més antics, ja que la primera menció del mateix és del 1610, encara que per la documentació existent es va tardar alguns anys a poder sortir a la professó com a tal. Amb anterioritat s'hi sortia amb un muntatge diferent del pas actual, però els seus inicis es remunten a més de 400 anys.

Com alguns recordaran l'any 2002, l'antiga seu es va ensulsir, i en aquells moments el pas, es trobava en l'interior de la nostra entitat, quedant molt malmès, però va ser restaurat i avui dia torna a lluir en tota la seva esplendor.

A causa de la seva tasca social, se li van atorgar en els anys. 1720 i 1731 dues butlles per part dels papes Climent XI i Climent XII respectivament, el que també ens honra en aquesta col·laboració amb els pagesos de Reus En aquesta data del 21 d'agost, crec que val la pena recordar el que avui estem fent, sense deixar de mirar el que fins avui s'ha fet en el transcurs dels anys.

En primer lloc, tenim un Auditori-teatre, on estem donant cabuda a totes les activitats que comprenen la nostra cultura (teatre en les disciplines de drama, comèdia, musical, etc.), dansa (ja sigui clàssica, com tradicional com són Esbart i Ball de Bastons), recitals musicals (moderna, clàssica, coral, etc.), així com lectures interpretades de  poemes o d'obres de teatre, tot això representa un bagatge molt important, ja que no tan sols tenim actuant grups amateurs de les nostres contrades, sinó que des de fa una temporada portem de forma periòdica algun grup professional o semi professional perquè representi les obres més representatives del panorama cultural actual, també per les seves instal·lacions s'hi celebren simpòsiums, conferències, etc., que és una part de la cultura reusenca.

Sincerament, crec que en algun moment o altre la tasca de l'entitat hauria d'haver sigut reconeguda pels estaments oficials, ja que quantes entitats vigents avui dia, tenen un bagatge de 700 anys?, i tan vinculades en la tasca cultural de la nostra Ciutat?. En aquests moments ja estem començant a valorar els dos esdeveniments que en els pròxims anys esdevindran, com serà la celebració dels 700 anys (del primer document, si no és que en el transcurs de què manca fins a la data del 2027 no apareix alguna altra documentació que fixi millor la data de creació) i, evidentment, la celebració dels 125 anys de la coronació de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Sé que sóc una part interessada, però moltes vegades a nivell particularment, m’he plantejat perquè sempre la nostra entitat ha estat tan oblidada, i per això m’he atrevit de fer aquest escrit per donar a conèixer una molt petita mostra del que va ser i el que vol ser a partir d’ara. o sigui, un referent cultural en la nostra estimada ciutat de Reus. 

Josep M. Vallès és president de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia. 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges