Dijous, 28 de Març de 2024

El departament d'educació tria el 'low-cost', nosaltres la lluita

10 de Setembre de 2020, per CGT Ensenyament
  • Canalla en una aula

    Cedida

De l'anàlisi de les polítiques educatives que ha aplicat el Departament d'Educació govern rere govern, se n'extreu una dada objectiva: les decisions que s'han pres han estat sistemàticament destinades a fer agonitzar el sistema educatiu públic en benefici dels interessos econòmics privats, fent-los prevaldre davant dels drets bàsics de la vida i de les persones.

Aquesta tendència no ha canviat en el context actual, el mantra de la covid-19 com a oportunitat de canvis en benefici de totes s'ha anat esfumant a cada roda de premsa fins a fer-lo desaparèixer. A 9 de setembre ja podem constatar la intenció del govern de materialitzar l'obertura de centres sense abocar-hi recursos. Cal tenir molt present però, que aquesta és una decisió política, i que el Departament d'Educació tenia a les seves mans l'oportunitat de garantir el dret a l'educació de l'alumnat i de protegir la salut de la comunitat educativa prenent decisions acompanyades de recursos per minimitzar els riscos.

La crisi educativa ve de lluny

Fa molts anys que estem a peu de centre i a peu de carrer per denunciar una realitat que cada vegada empitjora més la situació de l'educació pública i de les seves treballadores. L'augment de l'horari lectiu del professorat, la manca de plantilles, el tancament de grups, el deteriorament dels edificis, la falta de recursos per a fer efectiva l'escola inclusiva, la pèrdua de condicions laborals i de democràcia els centres i la introducció d'un funcionament en clau competitiva que només fa que augmentar les desigualtats entre centres, empitjorant un dels altres problemes endèmics de l'educació a Catalunya, la segregació escolar.

El confinament que es va iniciar el març passat va tenir un impacte molt greu en una educació pública ja malmesa i va agreujar aquesta crisi educativa. L'ensenyament telemàtic condicionat per la manca de recursos de personal i materials i per una manca d'instruccions clares, va provocar que la bretxa digital i de condicions sociofamiliars augmentessin encara més aquestes desigualtats.

Contractacions i reducció de ràtios insuficients i amb trampes

Departament no li han servit de res els errors comesos entre el març i el juny. Tants esforços en rodes de premsa per dir que es treballaria per abaixar ràtios i trobar espais per poder fer classes reduïdes han quedat en paraules buides perquè de totes aquestes propostes, no n'ha volgut assumir el cost. I només un govern que aposta per una educació pública de ple dret, no hi escatimaria ni un recurs.

No han volgut planificar el curs en condicions

S'hauria pogut fer diferent, s'hauria pogut tenir en compte la veu del professorat i dels sindicats, s'hagués pogut contractar el personal necessari, s'haguessin pogut buscar espais, s'hagués pogut assegurar la connectivitat de docents i d'alumnat, s'hagués pogut evitar que els centres hagin hagut de prendre la decisió d'eliminar l'educació especial i d'altres especialitats per poder fer un pla que ens permeti sobreviure aquest curs, s'haguessin pogut fer testos a mestres i professorat, especialment quan a hores d'ara ja coneixem els resultats en altres comunitats, s'hagués pogut endarrerir un procés d'oposicions que posa en risc a totes les persones que hi opten i tensa un professorat en actiu que ha d'acudir als tribunals. En definitiva, des de la irrupció de la COVID el mes de març, hi ha hagut prou temps per assegurar la tan necessària educació presencial en condicions, no òptimes (això és impossible en un context de pandèmia mundial) però maximitzant la seguretat. Una vegada més, poder no sempre va associat a voler. I el Departament NO ha volgut, i ha fet el que fa sempre, deixar-ho tot en mans de direccions, mestres, professorat i AMPAs i AFAs.

Des de CGT Ensenyament a l'abril ja vam exigir una reducció de les ràtios per permetre grups de 10-15 a infantil i primària i 20 a secundària amb un increment proporcional de les plantilles, assegurant contractacions estables i l'adaptació dels espais necessaris com a mesures imprescindibles per encarar aquest curs. Ara veiem com, lluny d'escoltar-nos, el govern prohibeix les reunions de més de 10 persones i, en canvi, permet aules que superen els 25 i 30 alumnes, alhora que es mostra incapaç de posar-se d'acord sobre quina és la temperatura que determina un possible contagi, però en tot cas, deriva la decisió a una atenció primària que també ho haurà d'afrontar sense recursos addicionals.

D'un fet tan transcendent com l'obertura de centres educatius n'han fet un joc, i han obviat la priorització dels paràmetres més importants, garantir l'educació, minimitzar els riscos i assumir, juntament amb les conselleries que pertoca, el preu d'unes quarantenes que arribaran ben aviat i que impossibilitaran la compatibilitat del treball amb la feina. Ara per ara, aquesta responsabilitat també l'han adreçat a les famílies.

Plantegem la mobilització per la vaga perquè els centres funcionin

Davant les conseqüències ja irreparables que es derivaran de les polítiques (la inacció també és política) del Departament d'Educació, des de CGT Ensenyament obrim el debat per prendre una decisió col·lectiva, que cada vegada s'apropa més a la necessitat de convocar una vaga educativa. El preu que pagarem si no actuem és massa alt. És hora de passar a l'acció.

Mobilitzem-nos per:

- Reducció de ràtios: 10-15 a EI-PRI; 20 a Secundària

- Increment de plantilles necessari per reduir la ràtio, atenció a la diversitat i de suport als alumnes amb nee. TEEIs, TIS...

- Dotació de personal sanitari a cada centre.

- Substitució de les treballadores vulnerables que no es poden incorporar als centres.

- Implementar les mesures de prevenció i protecció de salut: dotació de tot el material necessari als centres (mascaretes FFP2 i pantalles facials, hidroalcohols, termòmetres).

- Increment dels recursos necessaris per part del Departament i ens locals per garantir l'aplicació dels protocols de neteja i desinfecció als centres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics