Dimecres, 03 de Març de 2021

El dia a dia de l'advocat i l'advocada de violència de gènere

25 de Novembre de 2020, per Comissió de Violència de Gènere i Igualtat de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Reus
  • El 25-N és el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones

    Freepik

La violència sobre la dona és una qüestió a l'agenda de totes les organitzacions de l'Advocacia. És una realitat que, desgraciadament, a l'any 2020 encara no ha pogut desaparèixer. L'Advocacia ha entès des de fa molt temps la gravetat del tema i el suport que havia de donar a les víctimes de violència de gènere. Aquesta implicació, entre d'altres accions que poden fer-se de manera més puntual, va donar lloc a la creació del Torn d'Ofici de Violència sobre la Dona.

Cada dia de l’any, el Col·legi de l’Advocacia de Reus posa a disposició de la dona que pretén denunciar una situació de violència de gènere un advocat o una advocada en el torn especial de violència sobre la dona. Aquest/a advocat/da és un/a professional expert/a en la matèria que s’ha format expressament en aquesta especialitat del dret per atendre les víctimes de violència de gènere en l’àmbit jurídic.

Des del primer moment en què una dona es presenta davant un cos policial o una autoritat judicial per interposar una denúncia per violència de gènere, s’activa un protocol assistencial en diferents àmbits. En l’àmbit jurídic, la primera actuació que fa l’autoritat competent és avisar l’advocat/da de guàrdia del torn especial de violència sobre la dona que immediatament es persona davant les dependències policials o judicials per entrevistar-se amb la víctima i oferir-li assessorament jurídic i acompanyament.

A partir d’aquest primer contacte es crea un vincle jurídic i, en moltes ocasions emocional, entre l'advocat/da i la víctima que perdurarà en el temps mentre existeixin conflictes penals o civils entre la víctima i la seva parella o exparella. Una vegada interposada la denúncia a presencia de l’advocat/da, aquesta ha de ser ratificada per la víctima davant l’autoritat judicial, també amb la presència de l’advocat/da. Seguidament, el jutge o la jutgessa escoltarà la persona denunciada i prendrà la decisió que consideri convenient sobre l’arxiu o continuació del procediment.

Si decideix continuar, convocarà la víctima i a l’acusat/da, assistits pels seus advocats/es, a judici, que pot ser amb conformitat de l’acusat en el mateix Jutjat de Violència sobre la Dona, o sense conformitat de l’acusat que serà en el Jutjat Penal que correspongui on es celebrarà una vista pública. Si la dona es veu obligada a interposar altres o successives denúncies contra la mateixa parella o exparella, en aquestes també serà assistida pel mateix advocat o advocada que es va fer càrrec de la primera denúncia, activant novament el mateix procediment que es va seguir.

Paral·lelament a les actuacions penals, l’advocat/da de la víctima també es farà càrrec de tots els procediments civils que la dona necessiti resoldre amb la seva exparella per regular el divorci, la guarda i custòdia dels fills/es, l'alimentació, la modificació de les mesures acordades en procediments anteriors i l'execució de les sentències dictades, sense limitació temporal, és a dir, mentre la dona necessiti un servei jurídic, aquest serà prestat pel mateix/a advocat o advocada que se li va designar quan va interposar la primera denúncia penal, independentment del temps o anys transcorreguts.

Així doncs, el torn d'ofici especialitzat de violència sobre la dona, ofereix un emparament total a la víctima i intenta que aquesta es senti acompanyada, i que tingui a un/a professional que l´informi i li resolgui tots els dubtes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics