El govern de Reus no vol que ens avorrim, després de presentar una ordenança de protecció i benestar animal insuficient i de mínims, ara ens arriba la campanya 'Jo mullo, tu remulles'. No podem callar davant d’aquesta campanya que hem de definir com inútil, desproporcionada, incentivadora de l’abandonament, desincentivadora de l’adopció, repressora, discriminatòria, que ha iniciat el govern municipal en contra dels propietaris o tenidors de gossos de la nostra ciutat. Mentre que la sanció per no remullar una pixada del nostre gos és de 800 euros, la sanció per 'Maltractar animals, si no els produeixen resultats lesius' (considerada infracció lleu) és d’un màxim de 400.
És a dir que, per a aquest govern, és més greu no remullar una pixada que maltractar un animal. Això ho diu tot! On és la proporcionalitat? Aquesta campanya es torna a basar en la repressió i el càstig econòmic, en lloc d'invertir en campanyes educatives i positives. El reforç positiu que, amb experiència extensa, mostra uns resultats efectius i permanents en el temps. Entregar 6.000 botelles serigrafiades amb el logo municipal per remullar els pixats dels gossos és malbaratar diners públics. El govern no té cap pressa a l’hora d’informar sobre el cost d’aquesta campanya, un cost que hauria de fer públic. Denunciem que els diners que s’han malgastat en aquesta campanya s’haurien pogut utilitzar en una de realment efectiva, que afavorís el benestar animal, com per exemple proporcionar xips, vacunacions o esterilitzacions gratuïtes.
Recordem que la Llei catalana de Benestar animal de la Generalitat de Catalunya 2/2008, en la seva disposició addicional 8, diu: “Destinació dels ingressos procedents de les sancions. El departament competent en matèria de medi ambient ha de destinar els ingressos procedents de les sancions per infraccions d'aquesta Llei a actuacions que tinguin per objecte el foment de la protecció dels animals.”
A què s’han destinat els diners de les sancions imposades? Les sancions per no tenir el cens, no portar el xip, no tenir els papers en regla del 'gos potencialment perillós', per portar el gos sense lligar... A les que sumem totes les sancions d’aquesta nova campanya. Totes aquelles sancions que ràpidament anuncien cofois des de govern, on fan un recompte final com si es tractés d’un premi, i que no sabem a quin projecte de protecció animal s’han destinat. Volem transparència!
També és irònic que Medi Ambient regali botelles de plàstic en aquesta campanya i, alhora, reclami responsabilitat a la ciutadania per promoure el residu zero i el reciclatge. Qui vol utilitzar una botella per diluir els pixats del seu gos, té, a la seva pròpia llar, tot tipus de botelles de totes les mides per reutilitzar-les. Guerra interna. Mentre Promoció de ciutat dedica molts recursos públics a atraure turistes i estrangers, Medi Ambient li fa la contra sancionant tot turista amb gos, que clarament desconeixerà la normativa de remullar els pixats. Aquests turistes s’emportaran un record molt punyent de Reus, una sanció de 800 euros, a més de no poder entrar a l’oficina d’informació i turisme amb el seu gos.
Des de la CUP no apostem per campanyes a cop de garrot com les que s’estan fent des del govern, sinó per les campanyes educatives, una educació en positiu, que premiï el bon adoptant d’animal en contraposició a l'irresponsable. Per acabar, agraïments a totes les propietàries responsables d’animals per la seva labor social i la seva sensibilitat en l’adopció o acollida del seu animal.
Adoptar és responsable i aconseguir la integració animal al nostre municipi ha de ser el nostre objectiu, els passos són clars: Civisme, educació i reconeixement.
Anna Olivé i Mònica Pàmies són integrants de la comissió animalista de la CUP de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics