Com un dia que creia qualsevol, em trobava al pas de viananys que hi ha davant del bar restaurant Ciutat Gaudí per creuar el passeig de Prim i dirigir-me cap a la Biblioteca Xavier Amorós. El semàfor estava en vermell, i jo, vaig aprofitar per contemplar un espai força concorregut entre vianants i automòbils que seguien el seu destí en diverses formes i ritmes.
En aquell precís instant, uns pares amb els seus fills es van trobar amb uns amics i es van saludar a la distància amb les seves respectives màscares; vaig intuir els somriures, però també certa frustració per no poder mostrar més el caliu de l’agradable coincidència. Aquest gest va començar a trastocar la imatge que tenia enfront meu; el predominant color blau del cel que vestia l’escena va canviar per un de gris cendra, com el del bloc de formigó que se situava a uns metres d’aquestes persones esdevingudes protagonistes per designis de l’atzar.
Fa més de tres anys que els atemptats terroristes de la Rambla de Barcelona i de Cambrils ens portarien a la instal·lació de grans barreres a les vies principals dels nostres carrers, garantint la nostra seguretat i alleugint un neguit addicional al nostre dia a dia. Dos anys més tard, la Covid-19 acabaria modificant encara més el paisatge, buidant-lo de gent i reduint la intensitat de l’alegria que inunda, a diari, la nostra ciutat.
Però si hi ha algun aspecte que m’esgarrifa més que un atac armat o el número de contagis, és el fet d’anar incorporant paulatinament tots aquests elements i que ens adaptem a ells de tal manera que passin inadvertits en una nova realitat que no ens permeti generar accions més profundes i eficients. És evident que tant les barreres físiques com les de distància que he anat esmentant són imprescindibles i necessàries, però no deixen de ser pedaços a problemes molt més complexos.
Si no mirem més enllà i analitzem l’arrel d’aquestes amenaces, anirem incorporant més components restrictius al nostre entorn i reduint, a la mínima expressió, la nostra llibertat. L’odi extrem que ens porta a matar-nos entre nosaltres i la proliferació de virus potencialment mortals, ens han de centrar la mirada en la bona convivència i el respecte al nostre entorn natural. Sense oblidar que aquestes observacions han d’estar recolzades i complementades amb una base científica que ens ajudi a millorar les nostres vides i les de les nostres futures generacions.
Esperem que la caiguda d’un dels grans líders de les 'fake news', ens pugui servir de lliçó i de senyal per seguir construint-nos amb seny i empatia. Com a optimista que soc, per imperatiu de la lògica, sé que tornarem al passeig de Prim sense la necessitat d’esquivar blocs de formigó, que ens podrem abraçar entre nosaltres i lluir els nostres somriures; però sobretot, que aconseguirem una societat agraïda per la seva substància heterogènia i multicultural i un món conscient i més respectuós del seus recursos i de les seves formes de vida; tant animals com vegetals.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics