Dijous, 28 de Març de 2024

Encausats per voler tornar la vida al riu Siurana

18 de Febrer de 2021, per GEPEC-EdC
  • Imatge de l'assut on l'any 2017 es va realitzar l'acció de protesta

    GEPEC-EdC

El Siurana, gairebé sec després de derivar l'aigua del riu cap al pantà de Riudecanyes, ha estat motiu de defensa per part de l'entitat ecologista GEPEC-EdC des de fa molts anys, amb la voluntat de fer tornar el cabal ecològic d'aigua a un riu que ara mateix es troba en una situació crítica.

Andreu Escolà, ecologista i expresident de l'entitat, ha estat citat a declarar per un acte de protesta en contra del transvasament del riu celebrat el 19 d'agost de 2017. Aquesta querella ha estat presentada per la Comunitat de Regants de Riudecanyes contra membres del GEPEC-EdC i la Plataforma pel Riu Siurana.

L'entitat denuncia que es posi el focus en la protesta que va tenir lloc a l'assut del riu Siurana per desviar l'atenció del problema real que pateix el riu. L'espoli de l'aigua evita la implantació d'un cabal mínim ecològic, deixant el riu sense recursos i causant una greu degradació.

Per aquest motiu, des del GEPEC-EdC i la Plataforma s'han començat a recollir donatius per fer front a la querella, però el problema real rau en la necessitat de recursos hídrics pel Siurana i la greu situació de degradació mediambiental que pateix. On és l'aigua del riu Siurana? El riu Siurana és de gran importància mediambiental i, a petició del GEPEC-EdC, forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, juntament amb les Planes del Priorat.

El 90% de l'aigua del riu Siurana, però, es transvasa a la riera de Riudecanyes, deixant el riu eixut durant la major part dels mesos de l'any. El transvasament impedeix arribar al cabal ecològic, és a dir, al volum d'aigua necessari d'un riu per a preservar els hàbitats naturals que acullen la flora i la fauna i desenvolupar les seves funcions ecosistèmiques. 

La Comunitat de Regants, una entitat privada, és qui gestiona el transvasament; per això, el GEPEC-EdC i la Plataforma exigeixen una gestió pública, justa, sostenible i transparent de l'aigua, vetllant per la seva conservació. Denunciem també que el que està passant ara amb el Siurana respon als interessos econòmics de la Comunitat de Regants, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i d'ajuntaments del Baix Camp que negocien amb l'aigua per obtenir beneficis econòmics, posant en perill la supervivència del riu.

Tenir un riu sense aigua suposa un gran risc per la vegetació de ribera i la fauna que hi va lligada, però també hipoteca el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana que fa dècades que pateixen. Demanem, per tant, un canvi per atendre les necessitats actuals de demanda d'aigua sense haver de desviar-la del riu.

La querella contra Escolà i altres activistes té la clara intenció d'aturar la campanya del GEPEC-EdC i de la Plataforma pel riu Siurana. La citació com a investigat pel jutjat d'instrucció de Falset, al Priorat, es deu a la querella presentada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, per la qual els encausats hauran de declarar el proper 17 de març.

Això no aturarà la lluita per posar fi a l'espoli de l'aigua del riu Siurana i recuperar el seu cabal d'aigua. Per això s'ha engegat una campanya de recollida de fons que es destinaran a les despeses del procés penal, així com als actes de protesta que se seguiran organitzant en la defensa del riu Siurana. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics