Divendres, 19 d'Abril de 2024

La font del carrer del Carme

18 d'Octubre de 2016, per Josep Risueño
  • Font del carrer del Carme

    Josep Risueño

El dia 25 de desembre de 1841, es va inaugurar la font del carrer del Carme, que s'anomenaria de la Constitución o 'Font Cristina', per honorar la reina Maria Cristina. El text de l'acte inaugural diu així:

"A la vila de Reus, a dos quarts de 4 de la tarda, del 25 de desembre de 1841, constituïts els senyors del Magnífic Ajuntament Constitucional de Reus i presidits per l'alcalde, senyor Joan Cases i els regidors Jaume Martí Guspinera, Jaume Casas, Josep Padró, Joan Gatimó, Josep Martí Solá, Felip Brunet, Pau de Barberà, Jaume Martí Fusté, síndic el reverent Josep Font, regent del Priorat i l'Excel·lentíssim secretari es troben davant la font anomenada de la Constitución. La font novament construïda al final del carrer de la Creu Vermella o del Vent de la present Vila. El Prior ha procedit a la benedicció de la font amb el ceremonial acostumat i l'Alcalde ha pres posició de la mateixa obrint i tancant les seves canelles traient l'aigua i incorporant-hi la clau. En l'acte hi ha participat un considerable nombre de ciutadans de totes les classes. Hi han assistit, com a testimonis, Mateu Rodón i Mateu Estapà teixidors dels vels d'aquest veïnatge. De tot això jo en dono fe. Josep Figuerola, Secretari.

En aquells temps, algunes fonts se situaven a les façanes, però en alguns casos provocaven humitats a les cases, segons expliquen en el seu estudi Jordi Morelló i Daniel Piñol. Veiem l'expedient número 42 d'obres, amb data 21 de juliol de 1881, en el qual diu:

"Al número dos del carrer Baix del Carme, el propietari de la casa en Miquel Constantí Font, l'expedient diu: "la que tiene adosada a la fachada la fuente de la Constitución sin conocida remuneración ni alivio de cargas de ninguna clase y pagando la contribución". L' ajuntament farà reparació, però la font que veiem en la fotografia és la que es va col·locar a principis de 1900, i és la que encara existia l'any 1992. Com aquesta font, també es van instal·lar en altres llocs de la ciutat, per exemple a la plaça del Castell.

Curiosament, en les actes del 21 de maig de 1919, el senyor Pons diu: "Se solicita un grifo más, en la fuente de la calle Creu Vermella-Baix del Carme".

La foto que veuen està feta per mi mateix el 29 de juny de 1992. Per aquesta font i les altres de la ciutat, és clar, hi acostumava a passar per fer l'anàlisi periòdica de l'aigua, en Pere Alegre, empleat de l'Ajuntament. Els músics són els vilanovins Xavier Orriols, al sac de gemecs, i en Sendra, al flabiol. Dedico aquest treball a la família Prats, que durant tants anys varen viure darrere mateix d'aquesta font.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  20 d'Octubre de 2016

LES FONTS DESAPAREGUDES.

Durqnts uns anys ,les fonts publiques seguian un protocol. Tancaven l'aigua justificant motius de sanitat, com que el veinat renia altres problemas, niungu deia res (a lo millor tampoc sel hagueras escultat) al no dir res, al cab d'un temps, treien la font i la dispotaven al Magatzem de Brigades.Alli la estanmcia durava poc, ja i habia qui la esperava per traslladarla a algun Mas particular i alli com a decoracio, era collonuda, d'aquestas fonts, encara sen conservan.....al mas esta clar.

una ganxeta  20 d'Octubre de 2016

una ganxeta

Quins records... les fonts de Reus, n'hi havia moltes, la que més em recorda son la del carrer del Carme, la del carrer Miramar vora la paret i de pedra, cantonada carrer Roser. Continui informandt per no oblidar el pasat de la nostra Ciutat de Reus.

Jaume Ollé  19 d'Octubre de 2016

Les fonts

Jo vaig néixer en un carrer que era un dels pocs (sinó l'únic) que tenia dues fonts: el carrer Alt de Sant Pere, una font era a la cantonada amb el carrer del Jutjat (avui Carrer Sarda) i l'altra anomenada la Font del Ninot, a la cantonada amb el carrer Dr. Robert (abans Garcia Morato). Aquesta darrera és una de les que han quedat degudament restaurades, però la primera va desaparèixer ja fa anys

Anton Baiges Gras  19 d'Octubre de 2016

FONTS PATRIMONIALS

La font de la placeta del mateix nom (estava documentada antigament amb aquest topònim?), a la cruïlla del carrer del Vent amb el del Carme, és un clar exponent d'aquell patrimoni local que no hauríem de perdre, com ara les fonts (quina pena haver perdut els fanals dels ravals!). És clar que avui dia n'ha canviat substancialment el seu ús i, segurament, són més decoratives que altra cosa, però l'ajuntament n'hauria de tenir cura perquè es mantinguin en bon estat i funcionament. Em consta que el Josep Risueño hi va batallar des de l'Associació de Veïns del Carme. Bon article, amic!