Dijous, 18 d'Abril de 2024

Mercat del Carrilet: la millor inversió ciutadana

08 d'Abril de 2020, per Misericòrdia Dosaiguas Pérez
  • Una imatge d'arxiu de l'exterior del Mercat del Carrilet

    Reusdigital.cat

-Hola Carlota!
-Hola Misericòrdia! Com esteu?, tots bé?
-Sí, i vosaltres? I l'àvia?
-També, gràcies. Què necessiteu?

És l'inici d'una conversa telefònica que, com cada dia, han efectuat centenars de vegades les paradistes del mercat del Carrilet. I és que en aquestes gairebé quatre setmanes que portem de confinament, converses com aquestes desprenen un sentiment més que emotiu. A part de fer comanda, a través del fil telefònic s'hi entreveu l'amabilitat de sempre, el tracte humà, la professionalitat i la personalització del servei. I són aquests trets que el fan imprescindible.

Expliquen que tenen moltes comandes per telèfon i que centenars de persones només passen per la parada a recollir-les per la pròpia família o, fins i tot, per algú altre que ho necessita. La seva funció social només la pot qüestionar qui no en fa ús, qui no el coneix i qui considera una despesa el que, en realitat, és una inversió humana i ciutadana.

Com pot dir l'Ajuntament que vol visibilitzar el comerç i servei de barri i, al mateix temps, plantejar tancar el mercat del Carrilet? Com pot reclamar programes d'ocupació i voler desocupar, d'aquí a un any, totes les paradistes de Carrilet? Espero que el govern d'aquesta ciutat rectifiqui, escolti els paradistes i la ciutadania, Reus va més enllà del tomb de Ravals.

Sóc dona de mercat, ho reconec, ho vaig viure molt a la meva infantesa. La meva àvia Teresa ja venia a l'antic mercat del Mercadal i la meva mare, que també es deia Teresa, va tenir molts anys una petita botiga, de fruita i verdura, al Raval de Sant Pere 7. Ella ja es proveïa al mercat Central quan encara hi havia els pagesos que, de ben d'hora, ja venien al carrer. Ella, sense saber-ho aleshores, ja promovia el que ara s'anomena productes de proximitat.

Aquesta estima pels mercats, com tanta gent de Reus, l'he transmès a les noves generacions que, avui dia, també en són usuaris i usuàries.

Estic convençuda que el meu desig és el de molts pares i avis d'aquesta ciutat: poder veure com les properes generacions, com és el cas de la Carlota, filla i néta de paradistes, continuen venent i comprant durant molts anys al mercat del Carrilet.

Misericòrdia Dosaiguas Pérez és usuària del mercat del Carrilet

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Toca collons de Reus  08 d'Abril de 2020

MERCADO DEL CARRILET EN SEMANA SANTA.

Presente y futuro del Mercado: No entiendo nada, y eso que estoy confinado en casa, leyendo todo lo que puedo, porque otra cosa... Y mira por donde que este artículo me viene a la memoria, el conjunto del Barrio, su situación y el entramado social que se tiene.

Si es verdad que Mercadona situado en la Av. La Salle, se va al Paseo de Misericordia (en la antigua SEDERA, tarde o temprano), hay que pensar en la dinamización del Mercado del Carrilet y Estación de Autobuses, la entrada a la ciudad de Reus. Tiene que hacerse un nuevo proyecto atractivo todo el espacio de una ciudad de cien mil habitantes que es necesario.

¿Unos espacios municipales en el Mercado del Carrilet es coherente destinarlos a pisos…? ¡No, señores políticos, eso no es hacer política! “Hay que ser transparentes, emprendedores, y un programa de futuro…” El espacio del Mercado hay que transformarlo: “La transformación es total incluido la Estación de Autobuses con el Barrio de Mas Iglesias”. Porque si se piensa bien, no estaría demás hacer un paso elevado para peatones para unir los dos barrios hacia el Hospital. ¿Cómo hacerlo?

Seguramente con ideas: primero lavar la cara tanto el edificio del Mercado como la Estación de Autobuses, y esto empieza por el equipo municipal y la unión de todas las fuerzas sociales para con todas las ideas hacer un proyecto. El segundo paso: Este proyecto debe ir unido también a la ciudad y la comarcas.

¿Y qué se hace para la ciudad y la comarca? Tenemos unas Cooperativas en todo el territorio de proximidad (El Priorato, Ribera de Ebro, Terra Alta…). En el Mercado del Carrilet, se puede exponer y vender productos de las zonas a precios razonables, de proximidad, con degustaciones diarias, para poder desarrollar cultura y folklore en días y épocas del año... También se puede intentar el implantar un centro de promoción territorial de turismo integral. “PRODUCTOS DE PROXIMIDAD, DEGUSTACIÓN, CULTURA, PARA TODO EL AÑO”: Sería un posible slogan. Pues a ver si encuentran soluciones… Y, sobre todo, piensen en la sociedad plural que tiene la ciudad.

Feliz Fiestas de Semana Santa.