Divendres, 23 d'Agost de 2024

Mors certa, sed hora incerta

25 d'Abril de 2020, per Ernest Benach
  •  

  • Anton M. Ballester al cim del Mont-blanc, el 4 d'agost de 1964 (Foto: Tomàs Barberà)

    Tomàs Barberà

Rebo un missatge a quarts de nou del matí que em trenca el cor en mil bocins. L’envia la Carme: “Un 24 d’abril fa 33 anys ens vam casar. Avui te’n vas per sempre. T’estimem”. Una foto del casament i una foto de l’Anton Maria fent camí per alguna de les valls que tant li agradava trepitjar il·lustren el missatge. Sabem que ens morirem, no hi ha excepció possible, però no sabem quan. I quan arriba és cruel, injusta.

L’Anton Maria Ballester i Grau va ser cap de colla i president dels Xiquets de Reus, entre d’altres coses. Probablement en aquesta època va ser quan més vam treballar plegats, i més ens vam conèixer. Però per una part, un parentiu llunyà i el fet que de jove ell visqués al carrer Major i jo al carrer de les Galanes, érem del barri i coincidíem al quiosc, o fent-la petar amb el Tomàs, i per altra part que amb la Carme, la seva parella de sempre, vam ser dels primers funcionaris de la Generalitat i vam tenir l’honor de servir el país des de la recuperació de l’autogovern,  va fer que l’amistat esdevingués cada cop més intensa i sincera.

Quan un grup de joves vam crear una colla castellera a Reus, vam decidir que havíem d’anar a buscar gent de seny. Ens era indispensable per donar credibilitat a un projecte utòpic en aquells moments. I així ho vam fer. Ell va ser un dels primers seleccionats, de la gent d’ordre que ens havia de dotar de la suficient transversalitat per a què la ciutat ens prengués seriosament. L’Anton Maria es va comprometre des del primer moment i no es va limitar a donar suport i cedir el seu prestigi per la causa. Es va arromangar com el més jove i va pencar fort i de valent per a què aquell projecte, aquell somni fos una realitat. I just dijous va fer 39 anys que estrenàvem camisa al Mercadal. Va ser cap de colla i president dels Xiquets, però segurament el més important és que va donar una empenta definitiva a la construcció del local del carrer Rosich. Les hores i hores que hi va arribar a dedicar, els viatges per aconseguir localitzar propietaris, per negociar preus, per fer el seguiment de les obres, per pactar amb l’Ajuntament van ser infinites. Feina de formiga, insistent, consistent, sense defallir. Així era l’Anton Maria. I per això es feia estimar.

Aquest potser és l’Anton Maria més conegut per una part de reusenques i reusencs. I a part del seu passat escolta, al que sovint fèiem referència per raons òbvies, l’Anton Maria era una persona profundament enamorada del seu país, del gran i del petit. Estimava la terra, i la cuidava, una terra que ara l’acollirà gairebé de manera anònima en una de les situacions més injustes i absurdes que hem de viure a causa de la pandèmia. Coneixia pobles, comarques, muntanyes i valls com poca gent. Sabia de tradicions i costums i sempre tenia aquella capacitat d’aportar reflexió i serenitat. Els dinars a la costa, la seva petita república, formen part de l’ADN d’uns quants de nosaltres.

Sovint es diu que el gran tresor d’aquest país és la seva gent. I sovint es deu pensar en el talent per sustentar aquesta afirmació. Hi estic d’acord. Però també vull posar en valor que aquest tresor també el conformen bones persones que estimen el país, que s’hi comprometen, que són generosos i humils, que donen i no esperen res a canvi. L’Anton Maria sempre va ser un d’aquests a primera línia, i gràcies a persones com ell aquest país s’ha fet gran, i el que és més important, no ha renunciat a res, al contrari.

Estimat Anton Maria, allà on siguis segur que et trobaràs l’Artur i li podràs explicar com de gran s’ha fet la colla, i potser també el Quimet que alguna en deu haver organitzat ja, o l’Armand que et garantirà coques de les bones, o al Joan joier que t’explicarà el darrer acudit,... i uns quants més. Explica-li a la Nuri que enguany les roses només han pogut lluir des dels rosers per un maleit virus, que no les hem pogut gaudir al Centre, però que estaven més boniques que mai. I si veus la Toñi fes-li un petó de part nostra. I des d’allà on siguis, sàpigues que seguirem treballant i lluitant pels anhels de llibertat que tantes vegades havíem parlat i somiat.

Recordar els difunts és un signe de generositat i una expressió d’humanitat. Segons Kierkegaard és obra de l’amor. Precisament per això, per la Carme, pel Toni i per l’Alina tenia la necessitat d’explicar-ho, estimat amic.

 

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Anton M. Ballester Diari Reus Digital

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

FRANCESC BENET VILLALPANDO  26 d'Abril de 2020

Gràcies

Gràcies

Jordi Bertran i Serra  26 d'Abril de 2020

voltes i voltes!!

Pot ser que el confinament hi tingui que veure, tot i que procuro no estar assegut més que el que la conval-lescència d'aquest atac pervers d'un virus em demana, però el que si que tinc clar és que totes les vegades que la mort de l'Anton em va donant voltes pel cap i fent-me saltar les llàgrimes, respon a la relació que mantinc amb persones que, pel seu tarannà, saps que hi són i sempre hi seran, la qual cosa et fa no patir per si els veus més o menys sovint o, fins i tot per si els veus molt poc. ...Hi són. El problema és quan ja no hi són... Per això encara no estic preparat!