Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

Però d'on diuen que som?

06 de Maig de 2008, per Xavier Guarque i Morelló

Des de ja fa un temps quí més o quí menys pot llegir a la premsa, sentir a la ràdio o veure a la televisió una expresió que, com a mínim, m'omple de curiositat. Quan es parla dels pobles propers de la província se sent més "Camp de Tarragona" que les Comarques a les que pertanyen (anomenades el 1936, abolides pel règim franquista el 1939, però recuperades per la Generalitat el 1987).

Sobre l'any 1300 es va fundar la Comuna del Camp. La seva, podríem dir, capital es va instaurar a La Selva del Camp i englobava els pobles de les que després, el referit any 1936, conformarien les comarques de l'Alt Camp –amb capital a Valls-, Baix Camp –amb capital a Reus- i Tarragonès –amb capital a Tarragona-. A l'any 1330, la Comuna, com a tal, fou reconeguda per Joan d'Aragó i d'Anjou i en 1388 el rei Joan I va confirmar els seus drets. Entre aquestes dates del 1300 i el 1936, a part d'ocupacions, anul·lacions administratives i recuperacions i que, a l'any 1716 fou abolida pel Decret de Nova Planta, no he pogut -o sabut- trobar res en relació a algun altre nom que defineixi aquesta zona. Per tant, desprès del nom la Comuna del Camp es fa cap al de les actuals Comarques. S'ha de reconèixer que recuperar aquesta denominació per a definir les terres afectades tampoc seria de massa afortunada elecció però, d'aquí al que a força de esmentar-lo s'està instal·lant entre tothom és d'idèntic mal gust... però en un altre sentit, això sí.

El fer servir Camp de Tarragona vull creure que, en estar en via d'una reestructuració geogràfica –a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya del 2006 es recuperen les vegueries– periodísticament es fan servir noms i frases per no repetir-se en identificar el lloc, però encara és més preocupant quan políticament també s'està emprant sovint i, en aquest cas, és amb clara intencionalitat.

L'anar acceptant sense dir res un terme que, ara com ara, no ens identifica a tots els d'aquestes terres em fa por que, sense adonar-nos-en i pel costum de sentir-ho, tothom ho vagi assumint com tan familiar que sense saber com i quan ens el trobem com a definitiu.

Si arriba una nova estructuració político-geogràfica del territori i desapareixen "les Comarques", o amb elles incloses, si us plau, que triïn bé la frase o el nom comú per representar uns pobles que, encara que veïns i amics, tenen prou personalitat pròpia i són molt diferents entre sí. Potser entre "províncies", "comarques", etc. ja no saben massa bé qui són o d'on són.

Potser seria millor que mentrestant, cada un sigui d'on és i de moment, encara sona molt bé ser, per exemple, "del Baix Camp".

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon  14 de Maig de 2008

La gent de Prades

...ja fa temps que prererim anar a compar a Tarragona, perque ens es mes facil aparcar, ja que Reus està molt malament pels problemes de circulacio de vehicles i aparcaments.
A mes, la gent de les muntanyes de Prades i del Priorat estem enfadats amb la gent que mana "al camp" perque ens prenen la nostra aigua, i despres la venen a Barcelona.
L'aigua del Priorat, te que quedar-se al Priorat !!!

 

xavier guarque i morelló  08 de Maig de 2008

a Joan Bofarull

 Perfecte el teu comentari sobre el meu però, sense ànim de discutir el que tu dius, no veig perquè "el pla situat entre les muntanyes de Prades i el Mediterrani" s'hagi de dir precisament "Camp de Tarragona".
Les comarques poden considerar-se absoletes políticament de la mateixa manera que s'hi podrien considerar altres coses. Es cosa de sentir-se'n o no.
En quant a l'aparcament... em sembla que és igual de imposible aparcar a Reus que a Tarragona i qui vulgui comprar a Reus hi comprarà... i qui prefereixi a Tarragona, doncs hi anirà o s'hi quedarà.

Joan Bofarull  08 de Maig de 2008

Cotxe versus comarca

Una comarca natural és, normalment, una plana envoltada de muntanyes. Per exemple, el Camp de Tarragona és una pla situat entre les muntanyes de Prades i el Mediterrani.
A la Segona República es van definir les comarques administratives. Cada capital de comarca tenia un mercat setmanal i pertanyien a la comarca tots els pobles que acudien a aquell mercat.
El Camp de Tarragona va ser dividit en tres comarques administratives: el Tarragonès, l'Alt Camp i el Baix Camp. El Priorat, el Baix Penedès i la Conca de Barberà no formen part del Camp de Tarragona.
Les muntanyes de Prades, que físicament no són del Camp, van ser ajuntades al Baix Camp perquè no tenien prou població per a formar una altra comarca i perquè la majoria dels seus habitants anaven al mercat de Reus.
Un pagès de Prades que venia al mercat del dilluns a Reus tenia uns 25 quilòmetres de camí, és a dir, unes 5 hores d'anada i les mateixes de tornada: Quasi tot el dia. Anar a Tarragona eren 15 quilòmetres més, és a dir, 3 hores d'anar i 3 de tornar. No hi anava.
Ja fa bastant de temps que la gent no es desplaça caminant o en ase, sinó en cotxe. Per a la gent de Prades els és pràcticament igual anar a Reus o a Tarragona: El més difícil és trobar aparcament. Això vol dir que el comerç de Reus pot perdre clientela si no s'espavila.
I també vol dir que les comarques, romanticismes a banda, són entitats pràcticament obsoletes. Si els Consells Comarcals haguéssin de justificar els seus pressupostos amb els serveis que donen, ho passarien malament.
Quan es parla de Vegueries no sé mai si és per perdre's en discussions bizantines o per col·locar més amics i parents de polítics.

xavier guarque i morelló  07 de Maig de 2008

Em sembla be

 Donat el cas, en una vegueria anomenada "El Camp" fins i tot m'hi podria sentir còmode, encara que a mi particularment m'agrada la denominació de comarques (potser perquè hi he nascut). Sorprès i encantat del vostre comentari.

Esquerra Independentista del Camp  07 de Maig de 2008

Comarques del Camp

Fa un any i mig els col·lectius de l'Esquerra Independentista de les nostres comarques decidirem crear una coordinadora per fomentar el nostre treball al territori. En la línia del que explica vam optar per anomenar-la Esquerra Independentista del Camp.

El nou projecte de vegueries simplement es dedica a dividir les províncies creades per Castella al segle XIX. Una reestructuració administriva del Principat hauria de basar-se en la història i en les relacions entre pobles. Per aquest motiu, la nostra vegueria s'hauria d'anomenar "El Camp" i el Baix Penedès, tal i com han exigit ciutadans/es, regidors/es, alcaldes... hauria de formar part de la vegueria del Penedès.

Com diu la frase popular: Gent del Camp, gent del llamp!

Reportatges