Dijous, 28 de Març de 2024

CEPTA apunta que l'EPA del segon trimestre suposa 'una millora' en relació al mateix període de 2016

01 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Les dades de l'EPA del segon trimestre d'enguany apunten cap a la recuperació, segons CEPTA

    Reusdigital

L’evolució de l’atur a la província de Tarragona, d’acord amb les dades publicades per l’Enquesta de Població Activa (EPA), elaborada per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), corresponents al segon trimestre de 2017, "suposen una apreciable millora envers les corresponents al mateix període de 2016, i els anteriors", segons s'ha fet constar aquest dimarts al matí des de CEPTA. En aquest sentit, s'ha volgut destacar que la taxa d’atur corresponent al segon trimestre de 2017 se situa en el mínim històric recent, tot continuant amb la davallada que ja es va iniciar amb claredat a l’any 2014, rere el punt àlgid al qual es va arribar l’any 2013, el pitjor amb diferència des de la crisi iniciada a l’any 2008.

Els efectes de l'estacionalitat

El patró derivat del comportament de la taxa d’atur, des del punt de vista de l’estacionalitat, es reprodueix literalment des de 2014. Tanmateix, i dins d’aquesta dinàmica, resulta especialment cridaner el nivell de reducció assolit en quatre anys (2014-2017) que esdevé equivalent a 11,8 punts. Així, i segons l'informe de CEPTA fet arribar als mitjans cal evidenciar que, "en un context de reducció global de l’atur, el millor comportament es mostra al tercer i al quart trimestre de cada any, mentre que el pitjor sempre correspon al primer". La intensitat d’aquest comportament depèn, bàsicament, de qüestions estacionals, com el període de celebració de la Setmana Santa (març o abril), bàsicament, o l’existència de caps de setmana llargs, doncs aquesta qüestió repercuteix positivament en l’activitat del turisme (sector terciari).

En aquest sentit, la contracció de la taxa d’atur al segon trimestre de 2017 pot ésser qualificada com d’extraordinària, i respon a l’excel·lent comportament de l’activitat turística. La favorable evolució de la població activa i de l’ocupada, amb comportaments moderadament positius, doncs es palesa un augment de la seva mida, tot trencant amb una dinàmica persistent de contracció, reforça la bona impressió global del mercat de treball. Tot i això, s'ha indicat al text, cal apuntar que el mercat de treball de la província de Tarragona "resta molt lluny de recuperar-se, atès que la població activa es situa en nivells notablement baixos envers els que palesa la sèrie històrica des de 2006".

Pitjor que en altres demarcacions

Igualment, la població ocupada assoleix quasi bé els nivells de 2009. Per tot plegat, la recuperació econòmica a la demarcació de Tarragona, ha donat un salt "molt notable, en termes de mercat de treball", i si fins al trimestre anterior encara es percebia, en general, "com a molt fràgil, i clarament circumscrita al sector terciari, i més moderadament, al sector secundari (indústria), ara evidencia una notable acceleració". La significativa recuperació dels nivells d’ocupació demostra, igualment, els efectes d’un clar canvi de model productiu, molt més fonamentat en el sector terciari, on l’activitat turística esdevé en un component essencial, i en un sector industrial notablement internacionalitzat.

El pes de la construcció és, a hores d’ara, gairebé testimonial, i una progressiva normalització d’aquest sector servirà per reforçar definitivament el mercat de treball. En comparació amb altres mercats laborals del país, l'informe matisa que "a la província de Tarragona encara no es nota el dinamisme de l’experimentat, a tall d’exemple, a la demarcació de Barcelona".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics