Diumenge, 20 d'Octubre de 2024

Construeixen les basses del projecte LIFE REMAR per a la recàrrega de l'aqüífer del Baix Camp

Compta amb finançament europeu

07 de Juny de 2023, per Redacció
  • Vista aèria de l'EDAR Cambrils

    Cedida

Comaigua, amb la col·laboració dels socis del projecte LIFE REMAR (LIFE20 ENV/ES/000284), CSIC, UPC, CNRS i Mejoras Energéticas, ha iniciat a l’EDAR de Cambrils les obres per construir les basses, que "constitueixen la infraestructura essencial d’aquest projecte, a on es redirigirà l’aigua de sortida de la depuradora", segons la companyia ha apuntat aquest dimecres en un comunicat.

 

Projecte per fases

 

L'objectiu és el d’aplicar un sistema innovador de recàrrega gestionada d’aqüífers (MAR) que permetrà una infiltració segura de l’aigua cap a l’aqüífer. El treball de construcció per completar la infraestructura del projecte LIFE REMAR consta de tres fases. La primera, iniciada recentment, consisteix en la construcció de dues basses de 400 m2 dins del recinte de la depuradora de Cambrils. Per tal que l’aigua de sortida de la depuradora arribi a les basses, s’ha de construir una captació d’aigua abans que aquesta surti cap a l’emissari i un cop captada s’ha de realitzar una canalització que transporti l’aigua fins a les basses. Aquesta segona fase s’iniciarà un cop excavades les basses.

La tercera fase consisteix en col·locar les capes reactives a les basses. Aquestes barreres estaran formades per materials naturals i permetran que l’aigua derivada de la sortida de la depuradora es pugui infiltrar amb una qualitat millorada durant el seu camí cap a l’aqüífer, situat a una desena de metres sota terra. Aquests materials tenen la funció de "retenir, degradar i eliminar" compostos de difícil tractament que encara queden a l’aigua un cop tractada: fàrmacs, microplàstics i patògens, entre altres.

Paral·lelament a les obres descrites, es realitzarà la construcció de vuit piezòmetres, perforacions que permetran un control del procés de recàrrega de l’aigua a l’aqüífer i el seguiment de l’evolució de la qualitat de l’aigua. De fet, dos piezòmetres addicionals van ser instal·lats a l’inici del projecte per determinar la composició del subsòl on s’ubicaran les bases d’infiltració.

Per a la gerent de Comaigua, Tiphaine Anderbouhr, i per a la responsable del projecte, Sara Bagés, l'inici de les obres "suposa el tret de sortida a la implementació del projecte i al fet que es pugui començar a recarregar l’aigua". LIFE REMAR compta amb el finançament de la Unió Europea, i per a Comaigua "suposarà un avenç important davant la situació d’escassetat d’aigua a la qual ens enfrontem, afavorint el fet de combatre millor les sequeres previstes en un futur a causa del canvi climàtic". 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges