Dimecres, 19 de Febrer de 2025

Del Palace als Axion: l'exhibició cinematogràfica dels últims anys a Reus

30 de Març de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Una imatge de l'enderroc del Palace, el juny de 2017

    Marc Busquets Obré

Ara fa cinc anys que el Palace va tancar. Després de gairebé quatre dècades d'activitat, el complex dels Zúñiga es va acomiadar de Reus en un moment dolç, pel que fa a l'assistència de públic. Del declivi dels anys 90, quan l'exhibidora Lauren va irrompre a la capital del Baix Camp, va anar recuperant espectadors un cop la firma de l'empresari cambrilenc Antoni Llorens va desaparèixer.

Ja convertit en l'únic cinema de la nostra ciutat, el tancament es va justificar en el seu moment per manca de relleu generacional. L'espai del carrer del Batan on hi va haver les sales acull ara una residència geriàtrica. Els cinemes Axion, a La Fira Centre Comercial, en van agafar el relleu a partir de 2017. 

El Palace, "un dels millors cinemes d'Europa"



El Reus Palace va obrir el 2 de febrer de 1978, en un context en què el cinema era una de les opcions d'oci principals de la societat. Consolidada la seva proposta (els Zúñiga van fer una ampliació), el complex de la llavors anomenada avinguda de l'almirall Vierna va esdevenir un punt de trobada per a generacions de joves (i no tan joves) i va treure rèdit de la seva privilegiada ubicació, en ple centre, de manera que arribar-hi tot caminant era molt còmode. A Reus, la família va tenir competència efímera amb el també desaparegut Cosmos

Quan va obrir, l'eslògan del Palace va ser "un dels millors cinemes d'Europa". Segons consta a les cròniques de la inauguració, un miler de persones es van sumar a la primera vetllada del complex dels Zúñiga, qui van comentar que "oferim aquesta realitat a Reus i a la seva demarcació". La sala 1, en el moment de l'obertura, tenia prop de 2.100 butaques. 
  


En els bons temps, segons José López Pérez apunta a Nosolocine.net, el Palace venia entre 3.000 i 4.000 entrades qualsevol dissabte dels 80. El seu lideratge, però, es va acabar un cop va aterrar Lauren al camí de Valls, la tardor de 1995. Amb sales més modernes, i amb l'última tecnologia, els espectadors van anar abandonant el Palace. Amb la voluntat de recuperar-ne, la família Zúñiga va fer una sèrie de reformes al seu negoci. De fet, i un cop enllestides, el van rebatejar com el Nou Palace. No obstant això, el complex de Llorens va imposar un nou paradigma a Reus que es va mantenir tota la primera dècada dels 2000. 

Ascens i caiguda dels cinemes Lauren



La crisi de Lauren, però, va precipitar els esdeveniments. El març de 2015, de cop, el cinema que la cadena tenia a la nostra ciutat va deixar de fer projeccions. El declivi de Lauren es va evidenciar en la desaparició de diverses de les seves sales arreu de Catalunya. Només a Barcelona, posem per cas, la firma tenia cinemes al carrer de Pelai, de Girona o de Bailén, i tots van acabar per tancar.


Aquell any, és més, i a banda del comiat de les nou sales a la nostra ciutat, van abaixar la persiana els equipaments de Lleida i Vilanova i la Geltrú, entre altres. A Reus, el recinte segueix encara disponible per a qui vulgui llogar-lo. Fa uns tres anys fins i tot es va produir un intent d'ocupació il·legal, aturat a temps pels cossos policials. Pel que fa a l'impulsor de Lauren Films, Antoni Llorens, aquest es va morir el 20 de març de 2017. Tan sols uns dies més tard, el Palace va viure la seva última nit de projeccions, amb La bella y la bestia (Bill Condon, 2017) a la imponent sala 1. 

Els cinemes Axion



El tancament del Palace va deixar orfes els cinèfils locals, ja que durant set mesos no van tenir a la ciutat cap sala d'exhibició regular de pel·lícules d'estrena. En aquest sentit, el CineClub del Centre de Lectura o a la sala Santa Llúcia van servir de refugi per als amants del setè art, gràcies a les seves sessions de clàssics i de cinema d'autor. Va ser al juliol quan es va anunciar l'obertura d'un nou complex cinematogràfic a La Fira Centre Comercial: els cinemes Axion
 

La firma, d'origen valencià, es va instal·lar al recinte dos anys de la inauguració del complex. De fet, des La Fira sempre es va assenyalar que les sales de cinema havien de ser el "complement idoni" a l'oferta d'oci del centre comercial, a la planta superior, on hi ha bars i restaurants i un espai de lleure. L'aterratge d'Axion a la nostra ciutat es va incloure en el marc de la seva política d'expansió arreu de l'estat. La inversió a Reus va ser d'1,8 milions d'euros, i la programació prevista passava per projectes estrenes comercials, pel·lícules en 3D i altres esdeveniments. 


Les seves set sales sumen unes 700 localitats, en un espai que no arriba als 2.000 m2. A principis de novembre de 2017, els cinemes Axion van començar la seva activitat a la capital del Baix Camp. Com tantes altres sales d'arreu, ha hagut de superar no pocs obstacles, alguns de previstos, d'altres no. La consolidació de les plataformes audiovisuals en streaming ha fet minvar el públic a les sales, i la pandèmia va suposar una greu patacada per a molts cinemes. Amb tot, les conseqüències derivades de la crisi sanitària no han impedit que els cinemes Axion de Reus mantinguin actualment la seva activitat. Altra cosa seria preguntar-se si les sales tenen corda per molts anys més. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics