Divendres, 19 d'Abril de 2024

IQOXE ha invertit més de 100.000 euros en ajuntaments i entitats des de l'accident

31 de Març de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Pla general d'IQOXE.

    Josep M. Llauradó

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KFVF3RseH78[/youtube]

IQOXE ha gastat fins al 31 de desembre de l'any 2021 un total de 112.114,20 euros en convenis de col·laboració i finançament de projectes amb associacions i ajuntaments del Camp de Tarragona. Es tracta de la xifra gastada fins a aquesta data, però podria elevar-se aquest 2022 ja que l'ajuda específica per al barri de Bonavista ja arribava als 150.000, una quantitat que es podia gastar en dos anys. A més de Bonavista, hi ha col·laboracions amb altres zones de la ciutat, una de les darreres amb el Club Bàsquet Tarragona (CBT), que va anunciar el mateix club. Ara bé, IQOXE ha preferit no fer públic el llistat complet de beneficiaris d'aquestes inversions i destaca que són suports econòmics en la seva majoria destinats a suplir mancances materials.

Tot plegat ho han confirmat fonts de la companyia aquest dijous, en el marc d'una visita adreçada als mitjans de comunicació en què la direcció ha mostrat l'espai on va succeir l'accident ara fa dos anys. També han permès visitar la nova sala de control de les plantes de derivats, ara "bunqueritzada" amb una tecnologia com la que es fa servir al Japó en els terratrèmols. Les reformes en total han tingut un cost aproximat de 40 milions d'euros i encara queden pendents actuacions per 1 milió i mig més. D'altra banda, IQOXE havia promès una futura inversió de 8 milions que ara està congelada a causa de la situació econòmica global.

José Manuel Segura, actual director de fàbrica i aviat director general d'IQOXE, ha explicat que amb les mesures de seguretat que hi havia abans de l'accident, la instal·lació "era tan segura com ho pot ser ara", però ha posat èmfasi en què bona part d'elles intenten anar "més enllà" del que marquen els protocols tècnics establerts per la normativa. És el cas per exemple també de la preservació de les còpies de seguretat dels discs durs lluny de les plantes químiques, que en cas de no haver-se malmès en l'accident haurien estat una font d'informació rellevant.

Durant la seva compareixença, tant Segura com Javier de Benito, actual director general d'IQOXE, han insistit en què ells no formaven part de l'organigrama en el moment de l'accident i s'han limitat a afirmar que no han trobat cap causa "ni tècnica ni humana" que provoqués el succés. El cas es troba en mans dels jutjats i es preveu que al mes d'octubre finalitzi la instrucció. La companyia s'enfronta a una acusació del delicte d'homicidi imprudent, donat que van morir tres persones, dos treballadors un veí del barri de Torreforta.

Mentrestant, la Generalitat ja els ha permès continuar completament la seva activitat industrial. Segons ha detallat Javier de Benito, la producció es troba ara mateix en "nivells similars" que al 2018 i 2019, però amb una planta menys, la de derivats que va esclatar el 14 de gener de 2020. Segons ha reiterat, IQOXE no reconstruirà aquesta planta ni tampoc vol tornar a fer servir la mateixa tecnologia ni el producte, per eliminar els "elements diferenciadors" respecte a l'activitat que duien a terme anteriorment a l'accident. Tot i amb això, cap dels dos portaveus ha volgut assenyalar els subministradors de l'MPEG-500, el producte que s'estava manipulant en aquesta planta.

Javier de Benito, que va arribar després del succés, ha assegurat que durant aquest any i mig ha complert el seu objectiu: reconstruir les instal·lacions, recuperar la relació amb els clients i reconstruir la relació amb l'entorn. Un cop assegurada la successió, José Manuel Segura haurà d'afrontar la "desconfiança" que reconeixen que hi ha entre els ciutadans i les administracions amb l'empresa i la indústria, per extensió. Per aquest motiu ha assenyalat que el sector està habituat a "aprendre dels accidents" i que tenen previst organitzar visites amb diferents agents del Camp de Tarragona per ser "transparents".

Un altre canvi que, segons la direcció, hi ha hagut recentment, és la millora de les relacions amb els sindicats. Segons Segura, l'objectiu és arribar al 100% de contractes fixos un cop finalitzada la reconstrucció. Actualment disposen d'una plantilla de 130 treballadors i destaquen que es troben entre les tres empreses que millor retribueixen salarialment els empleats.

Altres inversions planejades són la instal·lació de 2.990 plaques fotovoltaiques als sostres dels seus edificis, que estalviaria un 20% del consum elèctric i reduiria 650 tones anuals d'emissions de CO2.
 

José Manuel Segura, director de la fàbrica, al costat de Javier de Benito, director general d'IQOXE. Foto: Josep M. Llauradó

 

Pla general d'IQOXE. Foto: Josep M. Llauradó

 

Pla general d'IQOXE. Foto: Josep M. Llauradó

 

Pla general d'IQOXE. Foto: Josep M. Llauradó

 

La sala de control ara bunqueritzada, a IQOXE. Foto: Josep M. Llauradó

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics