La multinacional BASF destina al centre de producció de la Canonja el 50% de la inversió prevista a tot l'estat, que s'eleva a 60 milions d'euros, una xifra "rècord", segons la companyia, que aquest dimarts ha presentat els seus resultats. La inversió servirà per incrementar la capacitat de la planta de propilè en uns volums que el grup ha preferit no desvetllar. S'aprofitarà una parada planificada de manteniment a l'octubre, que suposarà una inversió en actius de 12 milions d'euros. Feia quatre anys que la planta no s'aturava.
Un altre projecte estratègic és la tecnologia 5G, ja anunciat al novembre i que, entre vàries aplicacions, permetrà orientar els camions per dins del complex i laberíntic recinte, en una àrea de més de 100 hectàrees. L'orientació dels camions mentre circulen per dins del 'site' o la detecció d'equips d'operaris que treballen en obres en cas d'una emergència. Aquests seran alguns dels usos més interessants de la tecnologia 5G. "Serà el primer complex químic de tot l'estat amb una xarxa privada de comunicacions 5G, ja tenim les antenes instal·lades i treballem en les primeres aplicacions d'ús, podrem fer ús de realitat virtual augmentada o els algoritmes de big data", ha explicat el director general de BASF Espanya, Carles Navarro, en roda de premsa telemàtica.
La companyia alemanya ha presentat els resultats obtinguts el 2020 a l'estat. Les vendes del grup a l'estat espanyol van sumar 1.078 milions d'euros. Malgrat superar la barrera dels mil milions, suposa un 15% menys respecte l'exercici de l'any passat -quan es van superar els 1.268 milions de euros. En relació al complex químic de la Canonja (Tarragonès), el més gran del grup al sud d'Europa, Navarro ha assegurat que la pandèmia no ha afectat en l'operativa de les plantes. "Hem resistit, ha estat un any relativament normal", ha declarat el director general.
Pel que fa als reptes per a aquest 2021, Navarro confia que "serà l'any de recuperació de les vendes". Ha destacat l'increment de la inversió fins als 60 milions d'euros d'injecció als centres de l'estat espanyol, un volum que el director titlla d'"històric" i "de rècord", malgrat ser una època d'incertesa. El centre de producció de la Canonja absorbirà el 50% d'aquesta inversió global, com acostuma a ser habitual. En relació a la possibilitat d'atraure major inversió en els pròxims anys, Navarro ha avançat que "el 'site' de Tarragona té un futur prometedor".
En l'àmbit de la sostenibilitat, el grup treballa en el reciclatge químic i, en aquesta línia, el director general ha destacat l'onada d'inversions que desencadena aquesta tecnologia de producció d'olis de piròlisi i la ubicació "favorable" del complex tarragoní. "Davant d'alguna intenció futura de crear un centre de processats de residus, Tarragona té totes les cartes per ser exitosa en la competició", garanteix Navarro. També ha valorat positivament l'aposta de la regió per l'hidrogen verd, així com el recent acord per operar la terminal intermodal de la Boella.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics