Dijous, 25 d'Abril de 2024

El context polític nacional preocupa les empreses de la Cambra

La 'manca de polítiques econòmiques' dels governs és un factor que perjudica l'activitat a la demarcació, segons es recull en l'últim Radar Cambra

24 de Juliol de 2019, per Marc Busquets
  • Salvat, Just i Domènech, aquest dimecres a la sala d'actes de la Cambra

    Reusdigital.cat

Les empreses de la Cambra de Comerç perceben, en el context nacional, un factor negatiu per al seu desenvolupament. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure del Radar Cambra corresponent al primer i segon trimestre d'enguany, els resultats del qual s'han fet públics aquest dimecres. La "manca de polítiques públiques", a banda, és una altra raó que permet pensar que "el futur no millorarà". En l'enquesta hi han pres part una quarantena de persones per onada, representants d'empreses "de diversos sectors, en especial de serveis", tal i com ha exposat des del Gabinet Ceres Hildebrand Salvat

Com és habitual, el sondeig ha abordat una qüestió d'actualitat. Aquest cop ha estat el Brexit, sobre el qual l'empresariat demana que si s'ha de produir, sigui a través d'un acord entre el Regne Unit i la Unió Europea

Percepcions sobre el context actual

Per part seva, el president de la corporació, Jordi Just, ha assenyalat la voluntat de fer créixer el volum de participants en els següents Radar Cambra. Sobre la situació econòmica actual al territori, els resultats recopilats en els primers sis mesos de l'any apunten a un cert "estancament de l'optimisme" en les percepcions dels enquestats. D'aquesta manera, un 37% de les empreses van apuntar, en el primer trimestre, que el moment és "bo" en les seves respectives rutines productives. En el segon, el percentatge s'ha reduït en sis punts. Un any abans, però, aquest va ser del 47%.

La davallada, segons Salvat, manifesta que la lectura que pot fer-se és que l'empresariat "no té la sensació que les coses hagin de millorar" en un futur immediat. Aquesta s'evidencia, a més, en altres valors. De fet, tan sols un 26% dels participants en l'enquesta del primer trimestre van indicar que preveien "estar millor"; en el segon, al seu torn, l'índex ha estat del 31%. Pel que fa als aspectes que poden haver influït en les respostes, s'ha especificat que poden ser propis i aliens. En el primer cas, la pròpia activitat empresarial és clau. S'ha destacat, posem per cas, "l'actitud de les empreses a invertir i lluitar". El vicepresident de la Cambra, Jaume Domènech, ho ha argumentat tot dient que "l'emprenedor segueix confiant en la seva empresa per tirar endavant, passi el que passi".

La 'ineficàcia' dels governs

El context polític català, amb tot, ha estat analitzat com un element que pot esdevenir negatiu per a les empreses "si no s'aconsegueix estabilitat". El 44% dels enquestats s'ha expressat en aquest sentit, tot afegint que la despesa de les administracions és igualment una qüestió que preocupa el teixit productiu (un 37% s'hi ha referit). Just, per part seva, s'ha queixat de la "manca de polítiques econòmiques dels governs" per assenyalar la "ineficàcia" d'aquests. L'empresari ha carregat contra la "ineficàcia" de les administracions, vinculada aquesta a les demandes de les empreses de l'àrea de la Cambra en infraestructures i equipaments com l'estació intermodal, el baixador de Bellisens" o altres. 

Finalment, i sobre el tema d'actualitat del Radar Cambra del segon trimestre, els enquestats s'han pronunciat sobre l'afectació que el Brexit pot tenir en l'economia de la demarcació. Si la sortida del Regne Unit de la Unió Europea és pactada, el 21% dels participants en l'enquesta creuen que pot tenir efectes positius. El 38%, amb tot, pensa que seran negatius, tot i un hipotètic acord. Si aquest no es produís, la percepció és del tot negativa (un 67% ho ha apuntat d'aquesta manera). Sobre un possible descens de l'arribada de turistes britànics a casa nostra, però, el 45% ha contestat que no preveu cap variació. "Si fem les coses bé, segur que seguiran arribant a l'aeroport de Reus", ha subratllat Just. 

A l'hora de minimitzar els hipotètics efectes negatius del Brexit, Just i Domènech han exposat que ja es treballa en la detecció de riscos, en proporcionar informacions als adherits a la Cambra i en buscar mercats alternatius al britànic. El president de la corporació ha avançat una missió comercial a Israel, de cara al proper octubre, per "ajudar les empreses a vendre més a l'exterior". Una futura trobada amb els representants de la Cambra de Barcelona, la setmana que ve, servirà també per abordar estratègies conjuntes. 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics