Divendres, 29 de Març de 2024

El Govern exigirà a Ercros una major 'responsabilitat social' per fer front al tancament a Flix

CCOO lamenta la pèrdua de 135 llocs de treball a les plantes d'electròlisi però valora positivament l'anunci de la companyia d'invertir a Vila-seca

11 de Maig de 2016, per ACN
  • El secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, durant la seva visita als serveis territorials de la conselleria a les Terres de l'Ebre

    ACN

El Govern reclamarà a Ercros una major "responsabilitat social" per poder garantir el màxim nombre de lloc de treball possibles a la zona de Flix (Ribera d'Ebre) un cop es faci efectiu l'anunciat tancament de la seva planta de fabricació de clor per electròlisi a finals del 2017. El secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha anunciat que durant els pròxims mesos exigiran a la companyia la presentació d'un "pla social" per fer front a les conseqüències d'aquesta desindustrialització en un territori on "durant molts anys ha utilitzat recursos naturals, el sòl i generacions de persones que han donat la seva vida a l'empresa".

Per la seva banda, el secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, ha lamentat els 135 acomiadaments anunciats per l'empresa però, al mateix temps, considera que l'anunci d'Ercros d'invertir en tecnologia de membrana a Vila-seca podria acabar influint en la decisió de Covestro de tancar la seva planta d'MDI de la Canonja. Ginesta, que aquest dimecres al matí s'ha reunit a Flix amb representants de l'Ajuntament i el comitè d'empresa d'Ercros, ha manifestat el desencís del Govern davant la "baixa sensibilitat social" de l'empresa després d'haver difós els seus plans de reestructuració a través dels mitjans de comunicació, deixant al marge la Generalitat i els treballadors.

L'objectiu del Departament de Treball, ha assegurat, serà exigir a la companyia que presenti un "pla social" durant els pròxims mesos i assumeixi la seva "responsabilitat" en el conflicte amb una "visió diferent" de la mostrada fins ara. A Flix, la negativa d'Ercros a reconvertir les plantes de clor que funcionen amb cel·les de mercuri per la tecnologia autoritzada de membrana, pot deixar al carrer 75 persones, i 60 més a Vila-seca.

Tot i considerar la inversió de 20 milions d'euros anunciada a Vila-seca I per ampliar la producció de la planta de membrana d'Ercros, la Generalitat considera especialment greu la situació que pot acabar suposant el tancament de la planta per a Flix i el seu entorn. "És important que reinverteixi al país i en llocs de treball però la càrrega de productivitat i llocs que es conserva en altres plantes no serà ni de bon tros les que necessita Flix. És important el factor territorial: hi ha llocs que el tancament té un impacte o un altre. No només conservant llocs de treball a Catalunya o enviant-la a altres llocs estem sent prou justos. Exigirem a Ercros que tingui un bon pla social i que es puguin conservar entorn Flix major nombre llocs possibles", ha declarat Ginesta.

La Generalitat, ha afegit, exigirà que el tancament s'acabi produint, com a mínim, en el moment que es donin les causes objectives anunciades, la prohibició de continuar utilitzant la tecnologia de mercuri, a partir de finals de 2017. El responsable de Treball ha reclamat per al Govern la recuperació de l'"autorització administrativa" en matèria d'expedients de regulació d'ocupació, perduda arran l'última reforma laboral, que permetria "condicionar" decisions "poc responsables".

També des dels sindicats han valorat negativament l'anunci de la direcció d'Ercros, que també van conèixer a través dels mitjans de comunicació, davant la pèrdua de 135 llocs de treball a les dues plantes. CCOO ha mostrat el seu desacord amb la mesura i ha reclamat una reunió amb la direcció d'Ercros per abordar la qüestió al més aviat possible Malgrat això, el secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO a Tarragona, Vicente Moya, ha assenyalat com a positiva la inversió de 20 milions d'euros prevista per ampliar la producció de clor amb membranes a la planta de Vila-seca I.

"Estem expectants perquè estem pendents també de la decisió final de Covestro, que té una incidència important sobre la planta de Vila-seca", ha indicat. Un dels arguments que utilitzen per defensar la continuïtat de la planta d'MDI per evitar que sigui traslladada a Alemanya és que la capacitat productiva de Tarragona pugui resultar necessària dintre de dos anys, fet que justificaria la inversió d'Ercros, principal proveïdor de clor de la filial de Bayer.

Més enllà de la prudència sindical davant d'aquesta estratègia, CCOO reclama també a Ercros que mantingui l'activitat a Flix i pugui buscar una alternativa productiva a través de la taula de reindustrialització, en la qual els representants dels treballadors participen amb l'Ajuntament de Flix i la Generalitat. Tot i admetre que les opcions són "poques", Moya creu que és important treballar al territori especialment amb l'acreditació i formació dels treballadors perquè puguin accedir a altres llocs de treball en el cas que noves empreses plantegin instal·lar-se al territori.

Petites inversions

En aquest context, Ginesta ha admès que, fins aquest moment, no han fructificat els intents de l'empresa contractada per Ercros per buscar nous inversors alternatius. La Generalitat, de fet, assumeix que trobar projectes industrials semblants "és mol difícil, per no dir impossible" i aposta més per trobar alternatives en "petites inversions, focalitzades en un mateix àmbit o sector, que procurin mantenir el major nombre de llocs de treball possible". Els passius i conflictes generats per Ercros poden perjudicar en aquest sentit l'arribada d'una opció alternativa. "Posarem tota la carn a la graella per trobar projectes", ha assegurat.

La Generalitat, d'acord amb el responsable del Departament, vol contrarestar els efectes de la desindustrialització d'àrees com la Ribera d'Ebre –amb l'anunciat tancament d'Ercros i el futur de les nuclears- a través d'estratègies de desenvolupament territorial consensuades i conjuntes que prioritzin polítiques actives d'ocupació a partir d'activitats que sorgeixin del propi territori. "El ric entorn natural dóna oportunitats importants a la zona", ha assenyalat Ginesta, qui ha recordat que el temps de la descoordinació administrativa en matèria de polítiques d'ocupació i de la promoció de polígons industrials a pràcticament tots els municipis ha quedat superat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  11 de Maig de 2016

No és lògic!

Nosaltres paguem generosament la neteja de totes les seves porqueries, sense saber els danys que han pogut ocasionar al territori, a les persones, als pous, al medi ambient i el que pot venir en un futur incert. Ells acomiaden i continuem pagant. I a ben segur que encara poden rebre ajuts! Això ha de ser la norma? Ningú dona la cara per evitar que si tenen beneficis, potser, aportin quelcom a la millora de la pell de brau podrida.