Dissabte, 17 d'Abril de 2021

El Port de Tarragona desmantella la fàbrica de ciment situada a tocar de l'escullera

La desaparició de la planta evita emissions de CO2, millora l'skyline de la ciutat i afavoreix el tràfic d'agroaliments

29 de Setembre de 2020, per ACN
  • Cruset, aquest dimarts

    ACN

El Port de Tarragona desmantella la fàbrica de ciment, construïda el 2008 i que mai ha entrat en servei, a tocar de l'escullera. Així ho ha anunciat aquest dimarts el president del port, Josep Maria Cruset, en la presentació de les noves accions del Pla de Sostenibilitat-Agenda 2030. La desaparició de la planta de producció de ciment elimina possibles emissions de CO2 de fins a 7.300 tones anuals, i també de partícules. També s'estalviarà contaminació acústica (la planta en marxa hauria arribat als 70 decibels) i s'eliminarà la torre de la cimentera, de 50 metres d'altura, visible des del Balcó del Mediterrani i des del mar.

El desmantellament millorarà l''skyline' de la ciutat i contribuirà a potenciar el tràfic de productes agroalimentaris. Les instal·lacions de la fàbrica de ciment situada dins de les instal·lacions portuàries, al dic de Llevant, es desmantellaran per donar pas a una nova activitat relacionada amb l’emmagatzematge de cereals a granel i una nova nau destinada a 'project cargo'. El Consell Administratiu del Port de Tarragona ha autoritzat la compravenda de la concessió entre dues companyies privades amb l’obligatorietat de desmuntar la cimentera sense cap cost per a l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT), segons informen fonts del port.

L’assoliment d’aquest acord i les conseqüències positives en matèria de protecció de l’entorn natural ha estat anunciat pel president de Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, en roda de premsa al passeig del KM0 del dic de Llevant, a tocar de les instal·lacions en procés de desmuntatge. Cruset ha explicat que el port dona així compliment a l’eix 2 del seu Pla de sostenibilitat que preveu que “el creixement del port passa per la transició energètica, la digitalització dels processos i l’impuls d’infraestructures que afavoreixin la millora de l’eficiència, la competitivitat i la connectivitat entre les persones” i que pretén assolir l’eliminació del 99% de la petjada del CO2 l’any 2030.

La fàbrica construïda l’any 2008 va suposar en el seu dia una inversió privada de 10 milions d’euros i estava destinada a subministrar ciment al mercat espanyol i a diversos països de la Mediterrània, però fins ara no ha entrat mai en servei. L’empresa va haver d’anul·lar l’entrada en funcionament de la planta per la caiguda de consum a causa de la crisi econòmica i financera de l’any 2008 i, des de llavors, aquest equipament industrial ha romàs inoperatiu a l’espera de millors perspectives econòmiques, atès que la concessió no finalitzava fins a l’any 2028 amb possibilitats d’ampliació fins al 2040.

Millora de la competitivitat del Port

L’empresa terminalista que ha adquirit la concessió de 34.070 m2, Ership, farà una inversió de 2,45 milions d’euros. Dedicarà prop d’un milió a la millora de la nau existent d’11.567 m2 i, un milió i mig a la construcció d’una nova nau de 7.452 m2, per millorar la seva capacitat d’emmagatzematge de cereals a granel, contribuint d’aquesta manera a la millora de la competitivitat del Port de Tarragona en aquest segment de productes. Addicionalment aquesta concessió permetrà una major diversificació de productes dins dels categoritzats com a cereals.

Segons fonts del port, les obres implicaran que es pugui incrementar el tràfic de cereals en aproximadament 200.000 tones anuals, la qual cosa contribuirà a augmentar el tràfic de vaixells i de productes agroalimentaris en els propers anys. D’aquest volum de tràfic, se n’assolirà una part a curt termini mitjançant la remodelació de la nau ja existent, i una addicional amb la construcció de la nova. Un altre tràfic que surt reforçat d’aquesta nova situació és el de 'project cargo'.

El nou terminalista renuncia a uns 6.000 m2 de superfície no construïda que permetrà que l’empresa Schwartz Haumont Puerto, situada a la vora, pugui optar a ampliar la seva activitat empresarial de fabricació i muntatge de grans estructures industrials, en el qual el Port de Tarragona està molt ben posicionat a la Mediterrània.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges